Dávat kečup do lednice, nebo jej uchovávat při pokojové teplotě? Tato otázka rozděluje lidi na dva tábory

Dávat kečup do lednice, nebo jej uchovávat při pokojové teplotě? Tato otázka rozděluje lidi na dva tábory Zdroj: Shutterstock

Patří kečup do lednice, nebo se dává do komory, potravinové spíže či na kuchyňskou linku? Pokud druhému člověku položíte tuto otázku, zamotáte mu rozhodně hlavu. Jakým způsobem tedy skladovat kečup, abyste zachovali jeho kvalitu? Výrobci této potraviny mají v tomto případě jasno.

Kam patří kečup: Skladování této potraviny budí otázky

Kam s ním? V případě skladování kečupu je tato otázka rozhodně na místě. Lidé se přitom dělí na dva tábory. Jedni otevřený kečup skladují v lednici, druzí jej i po otevření nechávají vedle dochucovadel ve spíži, potravinové skříni nebo dokonce na kuchyňské lince. Co myslíte, jaké skladování kečupu je opravdu to správné?

Zdroj: Shutterstock Kdy skladovat kečup při pokojové teplotě: Před otevřením

Jak uvádí list Evening Standard, před otevřením můžete kečup bez obav skladovat mimo lednici při pokojové teplotě. Díky tomu, že je zakonzervován a obsahuje přirozenou kyselost rajčat a octa, se tak nemusíte obávat, že by se zkazil. Něco jiného je však následné skladování kečupu po jeho otevření.

Kam s kečupem po otevření? Nejlépe do lednice

Abyste správě skladovali kečup, důkladně si pročtěte obal této potraviny. Většina výrobců na něm totiž spotřebitele instruuje, jak uchovávat kečup po otevření. Na obalu kečupu se tak zpravidla dočtete, že byste jej měli skladovat v suchu a po otevření jej uchovávat do zhruba 10 stupňů Celsia.

„Kvůli své přirozené kyselosti je kečup stabilní. Jeho stabilita po otevření však může být ovlivněna podmínkami skladování. Doporučujeme tento výrobek, stejně jako jakékoli zpracované potraviny, po otevření uchovávat v chladničce. Chlazení zachová nejlepší kvalitu produktu po otevření,“ potvrdil pro Evening Standard výrobce kečupů Heinz.

Zdroj: Shutterstock Otevřený kečup mimo lednici: Co hrozí?

Otevřený kečup skladovaný mimo lednici zpravidla pozbude příjemnou chuť a vůni. Chcete-li proto zachovat jeho nejvyšší kvalitu, z kuchyňské linky, komory či potravinové skříně jej raději přesuňte právě do lednice.

Také mluvčí australské Rady pro informace o bezpečnosti potravin Lydia Buchtmannová tvrdí, že je v dnešní době bezpečnější uchovávat kečup po otevření v lednici. Podle této expertky je to i z toho důvodu, že dnešní kečupy obsahují méně konzervačních látek nežli dříve.

“Za starých časů spousta z nás nechávala kečup ve spíži. Od té doby se ale tyto produkty staly mnohem zdravějšími, takže obsahují méně nezdravých konzervačních látek, jako je třeba sůl. To znamená, že kečup musí po otevření do chladna. První věc, kterou byste měli udělat, je podívat se na štítek produktu, kde bude obvykle napsáno “Po otevření uchovávejte v lednici”,” uvedla pro list Huffington Post Australia Lydia Buchtmannová.

Zdroj: Standard.co.uk, Huffpost.com, Dailymail.co.uk, Tyla.com

Autor:
Publikováno: 7. 4. 2022 10:31 Nahlásit obsah