Domácí lečo do sklenic za pár korun: Zavařte si tuto pochoutku na zimu

Domácí lečo do sklenic za pár korun: Zavařte si tuto pochoutku na zimu Zdroj: Shutterstock

Máte rádi domácí lečo? Zavařte si jej na zimu do sklenic! Máme pro vás opravdu chutný recept na zavařené lečo, který je navíc zdravější díky sníženému obsahu cukru a rostlinného oleje. Ideální pro všechny, kteří si chtějí pochutnat a připravit si zásoby na zimu.

Základní ingredience domácí lečo

Z tohoto množství surovin si připravíte 30 půllitrových sklenic domácího leča, na kterém si můžete pochutnávat i na podzim a v zimě. Potřebujete:

  • 7 kg rajčat
  • 6 kg paprik
  • 3 kg cibule
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 250 g cukru
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 150 ml octu

Zdroj: Shutterstock Jak se dělá lečo do sklenic?

1. Připravte si zeleninu na lečo: Rajčata nakrájejte na půlměsíčky, a papriku a cibuli na proužky. 

2. Orestujte cibuli: Cibuli vložte na pánev s olejem a pod pokličkou restujte asi 10 minut, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu.

3. Připravte si základ: Rajčata rozmixujte do hladké hmoty a přidejte k nim orestovanou cibulku a proužky papriky. Vše důkladně promíchejte. Směs přiveďte k varu a vařte 15 minut.

4. Lečo dochuťte a přilijte ocet: Do domácího leča přidejte cukr a sůl. Směs opět přiveďte k varu a vařte dalších 15 minut. Minutu před koncem varu přilijte ocet, promíchejte a ještě jednou přiveďte k varu.

5. Domácí lečo zavařte: Hotové domácí lečo naplňte do sterilizovaných sklenic a pevně utáhněte víčka. Lečo ve sklenicích sterilizuje při teplotě 90 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Následně sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zdroj: Shutterstock Proč si připravit lečo doma? Ušetříte a skvěle využijete sezónní zeleninu

Při přípravě této oblíbené pochoutky máte plnou kontrolu nad přísadami a můžete si být jisti tím, že neobsahuje žádné nežádoucí přísady nebo konzervanty. Příprava domácího leča je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu a připravit si zásoby na zimu. Zvlášť máte-li zahrádku, kde pěstujete rajčata a papriky, domácí lečo do sklenic rozhodně stojí za vyzkoušení, protože vás vyjde na pár korun.

A jak jíst zavařené lečo? Po otevření do něj nakrájejte párek nebo klobásu a následně ohřejte. Nejvíc vám bude chutnat s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!

Zdroj: Mysmezeny.sk, iReceptar.cz
Autor:
Publikováno: 10. 7. 2024 09:27 Nahlásit obsah