Domácí lečo do sklenic za pár korun: Zavařte si tuto pochoutku na zimu
Máte rádi domácí lečo? Zavařte si jej na zimu do sklenic! Máme pro vás opravdu chutný recept na zavařené lečo, který je navíc zdravější díky sníženému obsahu cukru a rostlinného oleje. Ideální pro všechny, kteří si chtějí pochutnat a připravit si zásoby na zimu.
Základní ingredience domácí lečo
Z tohoto množství surovin si připravíte 30 půllitrových sklenic domácího leča, na kterém si můžete pochutnávat i na podzim a v zimě. Potřebujete:
- 7 kg rajčat
- 6 kg paprik
- 3 kg cibule
- 250 ml rostlinného oleje
- 250 g cukru
- 2 polévkové lžíce soli
- 150 ml octu
Jak se dělá lečo do sklenic?
1. Připravte si zeleninu na lečo: Rajčata nakrájejte na půlměsíčky, a papriku a cibuli na proužky.
2. Orestujte cibuli: Cibuli vložte na pánev s olejem a pod pokličkou restujte asi 10 minut, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
3. Připravte si základ: Rajčata rozmixujte do hladké hmoty a přidejte k nim orestovanou cibulku a proužky papriky. Vše důkladně promíchejte. Směs přiveďte k varu a vařte 15 minut.
4. Lečo dochuťte a přilijte ocet: Do domácího leča přidejte cukr a sůl. Směs opět přiveďte k varu a vařte dalších 15 minut. Minutu před koncem varu přilijte ocet, promíchejte a ještě jednou přiveďte k varu.
5. Domácí lečo zavařte: Hotové domácí lečo naplňte do sterilizovaných sklenic a pevně utáhněte víčka. Lečo ve sklenicích sterilizuje při teplotě 90 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Následně sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Proč si připravit lečo doma? Ušetříte a skvěle využijete sezónní zeleninu
Při přípravě této oblíbené pochoutky máte plnou kontrolu nad přísadami a můžete si být jisti tím, že neobsahuje žádné nežádoucí přísady nebo konzervanty. Příprava domácího leča je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu a připravit si zásoby na zimu. Zvlášť máte-li zahrádku, kde pěstujete rajčata a papriky, domácí lečo do sklenic rozhodně stojí za vyzkoušení, protože vás vyjde na pár korun.