Domácí švestková povidla jako od babičky připravíte ze tří ingrediencí. Základem jsou švestky, cukr a ocet
Chcete si připravit opravdu poctivá švestková povidla, která s přehledem trumfnou ta kupovaná? Jelikož právě vrcholí sezona švestek, pusťte se do výroby této sladké domácí dobroty. Na domácí švestková povidla budete potřebovat pouhé tři základní suroviny. A to švestky, cukr a ocet. Ovšem výsledek bude naprosto dokonalý!
Švestková povidla ze tří surovin
O vaření domácích švestkových povidel se říká, že jde o velmi náročnou záležitost. Nad přípravou sladké dobroty prý strávíte spoustu času a často nenávratně poničíte hrnec, který je kvůli připálené povidlové hmotě naprosto nepoužitelný. Ovšem opak je pravdou. Samotné vaření domácích švestkových povidel hravě zvládnete do tří hodin a kuchyňské náčiní při něm rozhodně neponičíte. Co tedy potřebujete na přípravu domácích povidel?
- 3 kilogramy zralých švestek
- 500 gramů cukru krystalu
- 125 mililitrů octu
Příprava domácích švestkových povidel krok za krokem
1. krok: Švestky nejprve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na hrubší kousky, které dejte do většího hrnce. Následně je zasypte cukrem a zalijte octem. Hrnec přikryjte pokličkou a švestky nechte takto stát dalších 24 hodin.
2. krok: Po 24 hodinách dejte hrnec se švestkovou směsí na sporák. Na prudkém plamenu ji vařte za stálého míchání zhruba 1 hodinu. Poté, co se švestky rozvaří, plamen zeslabte a povidla vařte další 2 hodiny. Opět je stále míchejte, aby se nepřipálila ke dnu a stěnám hrnce.
Tip: Chcete-li, aby měla domácí švestková povidla lepší chuť, můžete jejich přípravu doplnit i o jednu polovinu čajové lžičky mleté skořice.
Domácí švestková povidla v kuchyni
Švestková povidla mají v české kuchyni poměrně široké využití. Nemusíte je jenom ujídat lžičkou nebo mazat na chleba, chutnat vám budou ve sladkých i slaných pokrmech. Klasikou jsou kynuté buchty s povidly, koblihy s povidly, povidlové šátečky, bramborové lokše s povidly, valašský frgál s povidly nebo perníková buchta s povidly.
Někdo nedá dopustit zase na povidlové čatní, povidlový dresing ke grilovanému masu nebo na povidlovou omáčku k uzenému masu a bramborovým knedlíkům. Možností, jak využít domácí švestková povidla v kuchyni, máte zkrátka spousty. A to i díky tomu, že povidla mají v tuzemsku velmi dlouhou tradici. První záznamy o výrobě a konzumaci povidel na území českých zemí totiž pocházejí už z 15. století.