Krémová polévka z pečené zeleniny chutná skvěle. Dodá také vitaminy a zahřeje

Přemýšlíte, co dobrého byste si dali v průběhu podzimních měsíců k večeři? Chcete-li si pochutnat, pořádně se nasytit, a navíc se zahřát a doplnit potřebné vitamíny, připravte si krémovou polévku z pečené zeleniny. Její příprava je naprosto jednoduchá, ovšem výsledek stojí za to.
Polévka z pečené zeleniny je na podzim jako dělaná. Krásně voní, chutná a skvěle zahřeje. K večeři si můžete připravit spoustu jejích variant, které se budou vyznačovat chuťovou rozmanitostí. Přípravu této polévky navíc můžete uzpůsobit konkrétním druhům zeleniny, které zrovna máte doma.
Krémová polévka z pečené zeleniny
Ingredience:
- 1 střední dýně Hokkaido
- 1 mladá cuketa
- 6 zralých rajčat
- 2 střední brambory (anebo 1 batát)
- 1 stroužek česneku
- 1 střední cibule
- čerstvý tymián
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
- 1 litr zeleninového vývaru
- smetana dle chuti
Příprava krémové polévky krok za krokem

1. krok: Všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na kousky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Kousky zeleniny rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a poté dobře promíchejte. Na zeleninu přidejte několik snítek tymiánu. Následně ji pečte při teplotě 200 stupňů Celsia 20 minut.
2. krok: Mezitím si připravte zeleninový vývar. Až bude zelenina upečená, odstraňte z ní všechen tymián, vsypte ji do vroucího zeleninového vývaru a dalších 10 minut povařte. Vše následně rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému.
S čím polévku z pečené zeleniny podávat
Krémová polévka z pečené zeleniny skvěle chutná s krutonky z opraženého chleba nebo s parmazánovými chipsy. Můžete ji podávat také zdobenou zakysanou smetanou a kousky pečené zeleniny, které jste si předem odložili bokem. Krémová polévka z pečené zeleniny dobře chutná i s křupavou česnekovou bagetou, kterou k ní budete zakusovat.