Fáze burčáku: Je dobré vědět, kdy je burčák nejlepší

Fáze burčáku: Je dobré vědět, kdy je burčák nejlepší Zdroj: Shutterstock

Nedáte dopustit na burčák? Potom je dobré vědět, kdy je tento kvašený nápoj z hroznového vína nejlepší. Jelikož burčák stále pracuje, projde během svého kvašení celkem pěti fázemi, z nichž každá má specifickou chuť. Která z nich je tou pravou pro vás?

Mladý burčák: Sladká moštová chuť

Ranou fází burčáku je tzv. mladý burčák, který připomíná sladký mošt. V tomto burčáku převládá cukr, zatímco alkoholu je v něm minimum. Řada lidí miluje právě mladý burčák s minimem alkoholu, který má příjemně sladkou moštovou chuť.

Burčák ve varu: Fáze bouřlivého kvašení

Podle mnohých je burčák nejlepší právě ve fázi ve varu, která trvá jenom velmi krátkou dobu a je třeba ji vychytat. Když je burčák ve fázi bouřlivého kvašení, je v něm prokvašená zhruba polovina obsaženého cukru, stále je tedy příjemně sladký. Burčák ve varu obsahuje kolem 6 procent alkoholu a poznáte jej podle výrazného probublávání.

Zdroj: Shutterstock Řezák: Burčák po zlomení

V této fázi burčáku již převažuje chuť alkoholu nad sladkostí. V burčáku začínají být výraznější kyseliny. Spousta lidí, zejména mužů, upřednostňuje právě řezák neboli burčák po zlomení, protože v něm již zaniká sladká chuť.

Mydliňák: Ostrá chuť

Tato fáze burčáku má velmi různorodou chuť. Mydliňák se projevuje ostrou kyselinou, cukr v něm zaniká a je výrazněji alkoholický.

Mladé víno: Vystupuje v něm vůně odrůdy

Poslední fáze burčáku se blíží mladému vínu, v němž je cukr prakticky všechen prokvašený. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny a oxidu uhličitého má velmi ostrou chuť. V této fázi kvašení burčáku se postupně sedimentují kvasné kaly a začíná se blížit mladému vínu, které je téměř čisté a ve kterém vystupuje vůně odrůdy.

Zdroj: evinice.cz, nejlepsidrinky.cz

Autor:
Publikováno: 20. 9. 2021 09:46 Nahlásit obsah