Domácí bramborové knedlíky: Tajemstvím receptu je správný varný typ brambor i postup přípravy

Domácí bramborové knedlíky: Tajemstvím receptu je správný varný typ brambor i postup přípravy Zdroj: Shutterstock

Jaké bramborové knedlíky jsou nejlepší? Rozhodně ne ty z prášku, ale z poctivých domácích surovin. Máme pro vás recept na výborné domácí bramborové knedlíky, které chutnají se zelím i špenátem. Základem tohoto receptu je správný výběr brambor i správně zvolený postup přípravy.

Jaké brambory na knedlíky? Jedině varný typ C

Aby byly domácí bramborové knedlíky opravdu dokonalé, dejte si v prvé řadě záležet na výběru správného varného typu brambor. Jaké brambory na knedlíky tedy zvolit? Rozhodněte se pro varný typ C, pro který je typický vysoký obsah škrobu. Tyto brambory po uvěření moučnatí a rozsýpají se, a navíc obsahují méně vody. 

S moučnatými bramborami varného typu C se v bramborovém těstě velmi dobře pracuje. Díky vysokému obsahu škrobu do těsta na bramborové knedlíky nemusíte přidávat tolik mouky. Výsledné domácí bramborové knedlíky tak díky tomu nejsou tuhé, ale naopak měkké a vláčné. 

Víte, že? Brambory varného typu C jsou vhodné také pro přípravu škubánků a bramborových noků.

Zdroj: Shutterstock Vaření brambor na bramborové knedlíky má svá pravidla

Chcete-li si připravit skutečně výborné bramborové knedlíky, zaměřte se také na to, jakým způsobem brambory varného typu C uvaříte. Celé brambory nejprve důkladně umyjte ve studené vodě a poté je dejte vařit ve slupce. Brambory by měly být při vaření zcela ponořené.

Když jsou brambory uvařené, vodu z hrnce sceďte a brambory nechte vychladnout. Loupejte je až tehdy, když jsou studené. Není od věci, když si brambory tímto způsobem nachystáte jeden den před tím, než se pustíte do přípravy bramborových knedlíků. Vychladlé a oloupané brambory jednoduše vložte do lednice a až následující den z nich udělejte těsto na bramborové knedlíky.

Proč nedělat bramborové knedlíky z čerstvě uvařených brambor? Bramborové těsto by vám mohla začít řídnout, v důsledku čehož byste do něj museli přidat více mouky. Výsledné bramborové knedlíky by tak byly tužší.

Recept na domácí bramborové knedlíky

Ingredience:

  • 800 gramů brambor varného typu C uvařených ve slupce den předem
  • 150 gramů hladké mouky
  • 100 gramů hrubé krupice
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup:

1. Brambory varného typu C, které jste si uvařili den předem a poté je také oloupali, nastrouhejte na jemném struhadle.

2. Nastrouhané brambory smíchejte s vejcem, žloutkem, solí, krupicí a moukou na vláčné těsto.

3. Na pomoučeném vále vypracujte z bramborového těsta válečky o průměru 5 centimetrů a následně je dejte vařit.

Zdroj: Shutterstock Jak dlouho vařit bramborového knedlíky? Ve vodě i v páře kolem 20 minut

Zajímá vás, jakým způsobem a jak dlouho vařit bramborové knedlíky? V zásadě máte dvě možnosti. Bramborové knedlíky můžete vařit ve vodě, nebo v páře.

Jak na vaření ve vodě? Bramborové knedlíky, které mají tvar válečku o průměru 5 centimetrů, vložte do vroucí osolené vody. Knedlík nejprve klesne na dno. Poté, co vyplave na hladinu, jej vařte ještě dalších 15 až 20 minut.

A jak na vaření bramborových knedlíků v páře? V parním hrnci nebo v pářáčku bramborové knedlíky vařte 15 až 20 minut. Jestli chcete mít jistotu, že jsou knedlíky hotové, propíchněte je špejlí. Když se těsto na špejli lepí, ještě chvíli je povařte. Pokud se těsto na špejli nelepí, jsou již knedlíky hotové.

Bramborové knedlíky ještě za tepla nakrájejte na plátky a poté servírujte. Například s plátkem vepřového masa a se špenátem, nebo s vepřovými výpečky a dušeným zelím.

Zdroj: Lidovky.cz, Vitalia.cz, Recepty.cz

Autor:
Publikováno: 19. 10. 2021 13:01 Nahlásit obsah