Recept na medovníkové kuličky: Příprava tohoto vynikajícího vánočního cukroví je jednoduchá, z talíře ale zmizí mezi prvními
![Recept na medovníkové kuličky: Příprava tohoto vynikajícího vánočního cukroví je jednoduchá, z talíře ale zmizí mezi prvními](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/title/2020/11/5fb23899aa763.jpg?1605522745)
Chystáte se opět po roce, že se v nejbližších dnech pustíte do pečení vánočního cukroví? Vedle lineckého, perníčků a vanilkových rohlíčků určitě vyzkoušejte také výborné medovníkové kuličky. Toto vánoční cukroví chutná podobně jako oblíbený medovník nebo Marlenka a zaručeně se po něm během svátků zapráší.
Medovníkové kuličky: Oblíbené české vánoční cukroví
Medovníkové kuličky patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Zvlášť pokud máte rádi medovník nebo Marlenku, tato sladká delikatesa dostane i vás. Příprava medovníkových kuliček je velmi jednoduchá, ovšem výsledek vám tak zachutná, že se do přípravy tohoto vánočního cukroví budete pouštět rok co rok.
Medovníkové kuličky si však nemusíte připravovat pouze v předvánočním čase. Když na ně dostanete chuť, udělejte si je klidně v průběhu roku. Jsou totiž výborné i jako menší sladkost ke kávě.
Základní ingredience na medovníkové kuličky
K výrobě medovníkových kuliček budete potřebovat několik přísad na výrobu medového těsta a také na výrobu karamelového krému. Když se upečené a na drobky rozmixované medové těsto spojí s vyšlehaným karamelovým krémem, vznikne jedinečná vánoční delikatesa.
Na medové těsto potřebujete:
- 500 gramů hladké mouky
- 200 gramů moučkového cukru
- 2 (nejlépe domácí) vejce
- 60 gramů měkkého másla
- 4 polévkové lžíce medu
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
Na karamelový krém potřebujete:
- 250 gramů měkkého másla
- 1 plechovku slazeného salka, které necháte zkaramelizovat ve vodní lázni
Výroba medovníkových kuliček krok za krokem
![](https://cdn.jenzeny.cz/data/image/full/2020/11/5fb23a16b6eaf.jpg?1605515798)
1. Nejprve se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny zpracujte do sebe. Vznikne vám tužší těsto, ze kterého vyválejte centimetrový plát (či pláty).
2. Medové pláty vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pláty následně pečte 10 až 15 minut v předem vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia.
4. Z měkkého másla a zkaramelizovaného salka vyšlehejte hladký krém, který následně umíchejte s medovými drobky. Výsledné těsto by mělo být husté. Aby se vám kuličky lépe tvarovaly, nechte toto těsto na dvě hodiny odpočinout v lednici.
5. Z medového těsta tvarujte ve dlaních klasické malé kuličky, které na závěr obalujte v medových drobcích, které jste si odložili bokem. Medovníkové kuličky poté vložte do malých bílých cukrářských košíčků. Aby vydržely, skladujte je v chladnu.
Tip: Medovníkové kuličky si rovněž můžete zamrazit “na potom”.