Recept na medovníkové kuličky: Příprava tohoto vynikajícího vánočního cukroví je jednoduchá, z talíře ale zmizí mezi prvními

Recept na medovníkové kuličky: Příprava tohoto vynikajícího vánočního cukroví je jednoduchá, z talíře ale zmizí mezi prvními Zdroj: Shutterstock.com

Chystáte se opět po roce, že se v nejbližších dnech pustíte do pečení vánočního cukroví? Vedle lineckého, perníčků a vanilkových rohlíčků určitě vyzkoušejte také výborné medovníkové kuličky. Toto vánoční cukroví chutná podobně jako oblíbený medovník nebo Marlenka a zaručeně se po něm během svátků zapráší.

Medovníkové kuličky: Oblíbené české vánoční cukroví

Medovníkové kuličky patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Zvlášť pokud máte rádi medovník nebo Marlenku, tato sladká delikatesa dostane i vás. Příprava medovníkových kuliček je velmi jednoduchá, ovšem výsledek vám tak zachutná, že se do přípravy tohoto vánočního cukroví budete pouštět rok co rok.

Medovníkové kuličky si však nemusíte připravovat pouze v předvánočním čase. Když na ně dostanete chuť, udělejte si je klidně v průběhu roku. Jsou totiž výborné i jako menší sladkost ke kávě.

Základní ingredience na medovníkové kuličky

K výrobě medovníkových kuliček budete potřebovat několik přísad na výrobu medového těsta a také na výrobu karamelového krému. Když se upečené a na drobky rozmixované medové těsto spojí s vyšlehaným karamelovým krémem, vznikne jedinečná vánoční delikatesa.

Na medové těsto potřebujete:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 2 (nejlépe domácí) vejce
  • 60 gramů měkkého másla
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

Na karamelový krém potřebujete:

  • 250 gramů měkkého másla
  • 1 plechovku slazeného salka, které necháte zkaramelizovat ve vodní lázni

Zdroj: Shutterstock.com Výroba medovníkových kuliček krok za krokem

1. Nejprve se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny zpracujte do sebe. Vznikne vám tužší těsto, ze kterého vyválejte centimetrový plát (či pláty).

2. Medové pláty vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pláty následně pečte 10 až 15 minut v předem vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia.

3. Upečené medové pláty nechte vychladnout. Poté je rozmixujte na hladko. Část vzniklých drobečků si odložte na obalování kuliček.

4. Z měkkého másla a zkaramelizovaného salka vyšlehejte hladký krém, který následně umíchejte s medovými drobky. Výsledné těsto by mělo být husté. Aby se vám kuličky lépe tvarovaly, nechte toto těsto na dvě hodiny odpočinout v lednici.

5. Z medového těsta tvarujte ve dlaních klasické malé kuličky, které na závěr obalujte v medových drobcích, které jste si odložili bokem. Medovníkové kuličky poté vložte do malých bílých cukrářských košíčků. Aby vydržely, skladujte je v chladnu.

Tip: Medovníkové kuličky si rovněž můžete zamrazit “na potom”.

Autor:
Publikováno: 16. 11. 2020 11:32 Nahlásit obsah