Jak se dělají rybí prsty? Jejich základem je maso bílých ryb

Rybí prsty jsou průmyslově zpracované potraviny, které v obchodech běžně naleznete mezi mraženým zbožím. Už jste někdy přemýšleli nad tím, z čeho a jakým způsobem se vyrábí? Jelikož jde o oblíbenou pochoutku dětí i dospělých, není od věci vědět, jak se rybí prsty dělají.
Historie rybích prstů sahá do 50. let 20. století
Rybí prsty patří k oblíbeným pokrmům současnosti. Můžete je smažit, připravovat v horkovzduchu nebo péct v troubě. Tento předsmažený a hluboce zmražený polotovar byl v amerických a britských obchodech poprvé k dostání v 50. letech 20. století. Jeho popularita rostla, a tak se postupně rozšířil po celém světě.
Zmrazené rybí prsty konkrétně představila jako pokrm vhodný k jednoduchému vaření jako první v roce 1953 americká společnost Gorton-Pew Fisheries. Jejich rybí prsty se prodávaly pod názvem Gorton's Fish Sticks.
Z čeho se rybí prsty dělají? Z masa bílých mořských ryb

Rybí prsty se vyrábějí z masa bílých ryb. Konkrétně jde o tresky nebo štikozubce. Jejich maso se buď pomele, nebo nechá v celku a následně se hluboce zamrazí do velkých plátů. Jak uvádí Wikipedie, tyto průmyslové bloky s rybím masem mají standardní hmotnost 7,5 kilogramů a jsou následně určeny k rozřezání a obalování.
Jak se rybí prsty vyrábí: Přesný postup je zahalen výrobním tajemstvím
Zajímá vás, jak se dělají rybí prsty? Zmrazené pláty bílých ryb se nakrájí na menší kousky. Následně se ze všech stran popráší moukou a namočí v těstě. Dalším krokem je jejich obalení ve strouhance. Poté následuje bleskové smažení trvající zhruba 45 sekund. Na závěr jsou hotové rybí prsty otryskovány kapalným dusíkem a zabaleny.
Zdroj: Wikipedia.org, Cz-test.cz, Smithsonianmag.com