Tipy, jak zamrazit jahody. Poradíme také, jak zmrzlé jahody využít v kuchyni

Co dělat, když máte přebytek čerstvých jahod a nechcete, aby se zkazily? Odpověď je jednoduchá – zamrazte je! Pojďme si společně projít kroky, jak zamrazit čerstvé jahody a jak je následně využít, abyste si mohli užívat jejich báječnou chuť všech 365 dnů v roce.
Postup, jak zamrazit jahody
Zajímá vás, zda můžete zamrazit čerstvé jahody? Ano! Tyto voňavé plody jdou zamrazit velmi dobře. Jak na to? Jahody jednoduše umyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na plátky. Následně je dejte na plastový tácek, který vložte do mrazničky.
Jakmile budou jahody úplně zmrzlé, přendejte je do plastového sáčku s uzávěrem. Takto vám vydrží v mrazničce až několik měsíců.
Jak využít zmrzlé jahody? Máte spoustu možností

Zmrzlé jahody jsou skvělou ingrediencí, kterou můžete použít v mnoha receptech. Tady je několik tipů a triků, jak si je vychutnat:
Smoothie a shaky: Mražené jahody jsou ideální pro přípravu smoothie. Stačí je rozmixovat s jogurtem a banánem pro výživnou svačinu, nebo přidat mléko a vytvořit lahodný mléčný shake.
Jahodová omáčka: Mražené jahody lze rychle proměnit v lahodnou jahodovou omáčku, kterou můžete použít jako přeliv k dezertům nebo dokonce k masu. Omáčka skvěle doplní jak sladká, tak slaná jídla.
Zmrzlina: Zmražené jahody stačí rozmixovat, případně k nim přidat smetanu, a rázem máte báječnou domácí zmrzlinu!
Alko a nealko koktejly a domácí limonády: Užijte si osvěžující jahodovou margaritu nebo přidejte jahodové pyré do domácí limonády. Zmražené jahody dodají vašim nápojům svěží chuť a krásnou barvu.
Džemy a želé: Ze zmražených jahod si můžete vyrobit také lahodný džem nebo želé. Stačí je podusit s cukrem a citronovou šťávou. Hotový džem pak můžete natírat na toasty nebo muffiny.
Recept na jahodovo-banánové smoothie

Ingredience:
- 1 šálek zmrzlých jahod
- 1 zralý banán
- 1/2 šálku jogurtu (řecký nebo klasický)
- 1/2 šálku mléka nebo rostlinného nápoje (mandlový, ovesný apod.)
- 1 lžička chia semínek (volitelné)
- med nebo javorový sirup na doslazení (podle chuti)
Postup:
-
Všechny ingredience vložte do mixéru.
-
Vymixujte do hladka. Pokud je smoothie příliš husté, přidejte trochu více mléka.
-
Hotové smoothie nalijte do sklenice a ihned podávejte.
Recept na jahodové muffiny

Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku zmrzlých jahod (předem poprášených moukou)
-
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.
-
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
-
V jiné míse smíchejte mléko, olej, vejce a vanilkový extrakt.
-
Postupně přidávejte suché ingredience do tekutých a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
-
Nakonec opatrně vmíchejte zmrzlé jahody.
-
Těsto nalijte do formy a pečte přibližně 20 až 25 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé a neprojdou testem špejlí.
-
Nechte muffiny vychladnout na mřížce a podávejte.