5 důvodů, proč naši prarodiče neměli potravinové alergie, ale my je máme

5 důvodů, proč naši prarodiče neměli potravinové alergie, ale my je máme Zdroj: Shutterstock

Když se zamyslíte - trpěli vaši prarodiče nebo praprarodiče nějakou potravinovou alergií? Vaše odpověď bude s největší pravděpodobností záporná. V současné době zdravotníci zaznamenávají doslova epidemii potravinových alergií, což potvrzují i některé vědecké studie. Jaké jsou hlavní důvody, proč naši předci neměli potravinové alergie?

V roce 2013 vydalo americké Centers for Disease Control and Prevention (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) vědeckou studii, v níž poukázalo, že se potravinové alergie u dětí zvýšily v letech 1997 až 2011 zhruba o 50 procent.

I když oponenti mohou tvrdit, že výsledky vyšly takové proto, že se touto problematikou v minulosti nikdo intenzivně nezabýval, rozhodně to tak být nemusí. Z jakých hlavních důvodů naši prarodiče a praprarodiče netrpěli potravinovými alergiemi v takové míře, jako je tomu u současné generace?

Jedli sezónní potraviny bez konzervantů

Naši praprarodiče a prarodiče měli v prvé řadě přístup ke skutečným sezónním potravinám, které se vyráběly v zemědělských podnicích nebo které byly dostupné na menších trzích. V těchto potravinách nebyly konzervanty tak široce používány a jídlo bylo čerstvé. Navíc tyto sezonní potraviny byly bohaté na živiny, díky čemuž tělo dostalo potřebnou výživu. 

Zdroj: Shutterstock Vařili jídla doma s využitím pouze minima polotovarů

Předchozí generace inklinovaly k tradičnímu způsobu vaření. Z poctivých, zpravidla čerstvých surovin si vařily jídla doma. Polotovary byly méně dostupné a nákup zpracovaných jídel pro ně byl tedy velkým luxusem.

Ve stravě neměli přídatné látky, antibiotika ani hormony

V minulosti nebyly potraviny ošetřeny přídatnými látkami, jako jsou potravinářské přísady, stabilizátory a zahušťovadla. Také byste v nich nenašli antibiotika a hormony. Všechny tyto látky, které mají mimo jiné pomoci zachovat delší trvanlivost, začaly být do potravin postupně přidávány začátkem 20. století na úkor zdraví spotřebitele.

Zdroj: Shutterstock Jedli celá zvířata, zpracovávali kosti i vnitřnosti

Naši předkové zpracovávali zabitá zvířata na maximum. Kromě libového masa byste v jejich jídelníčku našli také pokrmy z vnitřností. Kosti a masové ořezy zase zpracovávali na výživné vývary.

Trávili spoustu času venku

Ve srovnání s dnešními dětmi trávili naši prarodiče a praprarodiče více času na čerstvém vzduchu. Nevysedávali na telefonech a počítačích, naopak měli spoustu zdravého pohybu.

Zdroj: Healthy-holistic-living.com

Autor:
Publikováno: 16. 3. 2023 12:52 Nahlásit obsah