Domácí větrník, který připravíte jednoduše na plechu

Domácí větrník, který připravíte jednoduše na plechu Zdroj: Shutterstock

Větrník patří mezi nejoblíbenější dezerty, ovšem dopřávat si jej můžeme pouze v cukrárnách. Ačkoliv je jeho klasická příprava docela obtížná, my pro vás máme lehkou verzi domácího větrníku, který připravíte na jednom plechu. Na jeho chuti se nic nemění, a navíc vzniká těžká závislost!

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 6

Ingredience

Těsto
Vejce 8 ks
Sůl špetka
Hladká mouka 250 g
Máslo 250 g
Voda 3 dl
Náplň
Moučkový cukr na posypání
Ztužovač šlehačky 2 ks
Smetana ke šlehání 2 ks
Máslo 250 g
Krémový prášek (Zlatý klas) 3 ks
Mléko 1 l
Cukr krystal 7 lžící

Postup přípravy

1.

V hrnci nechte rozpustit máslo ve vroucí vodě, přidejte mouku a míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hustá směs, kterou vařte ještě dalších 5 minut za stálého míchání. Následně směs odstavte a nechte odstát dalších 5 minut.

2.

Do směsi poté postupně pomocí metličky přidejte vejce.

3.

Vzniklé těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich pečte při 200°C přibližně 30 minut. Troubu zezačátku neotvírejte, aby těsto nesplasklo.

4.

Než se těsto upeče připravte náplň – z krystalového cukru uvařte karamel, přidejte ¾ mléka a bez jakéhokoliv míchání jej nechte v karamelu rozpustit.

5.

Do zbylého mléka nasypejte krémový prášek (Zlatý klas), rozmíchejte a nalijte tuto směs do karamelového mléka a uvařte hustý puding.

6.

Jakmile budete mít puding hotový, nechte jej vychladnout a až poté do něj přimíchejte máslo. Puding naneste na vychladlé upečené těsto.

7.

Jako další vrstvu naneste rozšlehanou šlehačku se ztužovačem a na závěr naneste na vše upečenou druhou polovinu těsta.

Autor:
Publikováno: 27. 6. 2023 10:09 Nahlásit obsah