Fialkový cukr je luxusní záležitost. Recept na tuto pochoutku je však velmi snadný
Milujete vůni fialek? Chuť a vůni této nádherné jarní květiny můžete s přehledem využít i v kuchyni. Luxusní záležitost představuje především fialkový cukr, který je skvělý nejen na zdobení dortů, koláčů, bábovek nebo muffinů. Přinášíme rychlý a snadný recept, jak si fialkový cukr doma můžete připravit i vy.
Fialkový cukr - recept
Základem fialkového cukru jsou tmavě fialové květy violky vonné, které se lidově říká fialka. Na tuto voňavou jarní květinu v přírodě běžně narazíte od března do dubna, a to jak v nížinách, tak v podhorských oblastech.
K přípravě receptu fialkového cukru si tedy na svém osvědčeném místě v prvé řadě natrhejte okvětní lístky fialek. Jelikož je violka vonná velmi invazivní jarní rostlinou, nemusíte se obávat, že jí tímto způsobem ublížíte. Pokud z této rostlinky otrháte pouze fialové okvětní lístky, vůbec nic se jí nestane.
Základní ingredience na fialkový cukr
- 4 polévkové lžíce okvětních lístků fialek
- 200 gramů krupicového cukru
Příprava fialkového cukru krok za krokem
1. Smíchejte dohromady fialky a krupicový cukr. Následně je rozmixujte dohromady ve vysoké nádobě ponorným mixérem nebo v nižší nádobě pomocí sekacího nástavce.
2. Vyložte plech pečicím papírem a rozmixované fialky s cukrem na něj rovnoměrně rozložte.
3. Fialkový cukr sušte na plechu v troubě předehřáté na 70 stupňů Celsia zhruba 20 minut.
4. Po usušení přesypte fialkový cukr do uzavíratelné nádoby, která je vzduchotěsná a kde tuto pochoutku ochráníte před navlhnutím.
Využití fialkového cukru
Fialkový cukr má spoustu využití. Hodí se skvěle na zdobení pečených dortů, cheesecaků, koláčů, sušenek nebo muffinů. Pocukrovat s ním můžete také bábovku, jablečný závin nebo třeba palačinky. Pokud vůni fialek opravdu milujete, fialkovým cukrem si můžete osladit i čaj.
Zdroj: Recepty, co vařily naše babičky | Facebook.com