Kategorie Jarní bylinky

Článek
Podběl lékařský obsahuje jedovaté látky. Jako léčivou bylinu jej raději nepoužívejte
Podběl lékařský obsahuje jedovaté látky. Jako léčivou bylinu jej raději nepoužívejte V příkopech, rumištích nebo na březích řek a potoků brzy z jara vykvétá podběl lékařský. Tato rostlina s jasně žlutými květy bývá tradičně používána jako léčivá bylina proti kašli nebo při onemocnění cest dýchacích. Že je použití podbělu sporné, poukazuje český neurobiolog Omar Šerý, který upozorňuje na jedovaté látky obsažené v této bylině.
Článek
Fialkový cukr je luxusní záležitost. Recept na tuto pochoutku je však velmi snadný
Fialkový cukr je luxusní záležitost. Recept na tuto pochoutku je však velmi snadný Milujete vůni fialek? Chuť a vůni této nádherné jarní květiny můžete s přehledem využít i v kuchyni. Luxusní záležitost představuje především fialkový cukr, který je skvělý nejen na zdobení dortů, koláčů, bábovek nebo muffinů. Přinášíme rychlý a snadný recept, jak si fialkový cukr doma můžete připravit i vy.
Článek
Recept na šeříkový cukr: Potřebujete pouhé dvě ingredience
Recept na šeříkový cukr: Potřebujete pouhé dvě ingredience Milujete vůni šeříku? Uchovejte si ji na později. Fialové voňavé květenství tohoto keře je totiž jedlé, a tak si z něj můžete připravit spoustu báječných receptů. Kromě šeříkového sirupu si rozhodně zamilujete šeříkový cukr, který si připravíte z pouhých dvou ingrediencí. Jak při jeho výrobě postupovat?
Článek
Recept na kopřivový sirup za studena: Jaké má účinky a jak dlouho si na něm můžete pochutnávat?
Recept na kopřivový sirup za studena: Jaké má účinky a jak dlouho si na něm můžete pochutnávat? Kopřiva dvoudomá je oblíbenou bylinkou, ze které si můžete připravit celou řadu receptů. A to nejen čaj, nádivku, špenát nebo polévku. Zaručeně si oblíbíte také kopřivový sirup za studena. Máme pro vás recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Článek
Poupata medvědího česneku jsou skvělá do salátů, míchaných vajec nebo jako kapary
Poupata medvědího česneku jsou skvělá do salátů, míchaných vajec nebo jako kapary Letošní sezona medvědího česneku se pomalu chýlí ke svému konci. V měsíci květnu totiž tato jarní bylinka vykvétá a postupně ztrácí svou léčivou sílu. Po odkvětu medvědí česnek vadne a nechává prostor dalším lesním rostlinám. I tak na něj můžete ještě v květnu vyrazit a nasbírat si poupata medvědího česneku. K čemu jsou dobrá?
Článek
Pampeliškový sirup za studena: Jak se dělá, na co je dobrý a jaké má účinky
Pampeliškový sirup za studena: Jak se dělá, na co je dobrý a jaké má účinky V dubnu a květnu jsou louky plné zářivě žlutých pampeliškových květů. Jakým způsobem je využít pro své zdraví? Připravte si pampeliškový sirup za studena, ve kterém zůstanou uchovány zdravotní výhody této bylinky. Prozradíme vám, jak se pampeliškový sirup za studena dělá, na co je dobrý a jaké má blahodárné účinky na zdraví.
Článek
Velikonoční nádivka: Kdy se peče, co do ní patří a co se k ní jí
Velikonoční nádivka: Kdy se peče, co do ní patří a co se k ní jí K tradičním pokrmům, které si můžete připravit během Velikonoc, patří také nádivka. Tradiční velikonoční nádivka je slaný pokrm, do kterého můžete přidat maso i jarní bylinky. Přinášíme recept na jednoduchou velikonoční nádivku s kopřivami, po které se u vás doma zaručeně zapráší. Také vám prozradíme, jak tento pokrm servírovat.
Článek
Popenec obecný: Jarní bylinka s kořenitou chutí, kterou v kuchyni využijete na sto způsobů
Popenec obecný: Jarní bylinka s kořenitou chutí, kterou v kuchyni využijete na sto způsobů Popenec obecný patří k jarním bylinkám, které nachází využití nejen v lidovém léčitelství. Čerstvé a sušené lístky popence totiž perfektně využijete také ve studené a teplé kuchyni, kde s přehledem nahradí jakékoliv jiné aromatické koření. Je proto škoda považovat popenec obecný za plevel, protože má báječnou chuť.
Článek
Bršlice kozí noha: Chutná jarní bylinka, která je mylně považována za plevel
Bršlice kozí noha: Chutná jarní bylinka, která je mylně považována za plevel Majitelé zahrad bršlici kozí nohu neboli kerhák, kerhátek či husí packu velmi důvěrně znají. Rostlina, která je v očích zahrádkářů nezničitelným plevelem, ovšem patří k těm nejchutnějším jarním bylinkám. Jaké části bršlice kozí nohy na jaře sbírat a jaké recepty si z nich můžete připravit?
(8) Načíst více