Velikonoční nádivka: Kdy se peče, co do ní patří a co se k ní jí

Velikonoční nádivka: Kdy se peče, co do ní patří a co se k ní jí Zdroj: Shutterstock

K tradičním pokrmům, které si můžete připravit během Velikonoc, patří také nádivka. Tradiční velikonoční nádivka je slaný pokrm, do kterého můžete přidat maso i jarní bylinky. Přinášíme recept na jednoduchou velikonoční nádivku s kopřivami, po které se u vás doma zaručeně zapráší. Také vám prozradíme, jak tento pokrm servírovat.

Kdy se peče velikonoční nádivka: Tradičně na Bílou sobotu

Pokud se rádi držíte velikonočních tradic, jistě vás bude zajímat, kdy se peče velikonoční nádivka. Tento pokrm se v minulosti tradičně pekl na Bílou sobotu, kdy se podával jako hlavní chod.

Naši předkové velikonoční nádivce říkali také sekanina, snítek, sekanice nebo velikonoční buchta. Velikonoční nádivka dostala rovněž označení hlavička, a to podle použitého masa, které mnohdy pocházelo z hlavy telete.

Recept na jednoduchou velikonoční nádivku s kopřivami

Potřebujete:

  • 400 gramů vařeného uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • 8 rohlíků z předchozího dne nakrájeného na kostičky
  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 mililitrů mléka
  • 4 hrsti nasekaných mladých kopřiv
  • 40 gramů rozpuštěného másla
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení

Postup: 

Rohlíky nakrájené na kostičky zalijte mlékem. Poté, co se rohlíky nasají, z nich přebytečné mléko vylijte. K rohlíkům následně přidejte žloutky, na kostičky nakrájené uzené maso, rozpuštěné máslo a sekané kopřivy. 

Směs na velikonoční nádivku dále ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr do ní vmíchejte prášek do pečiva a sníh vyšlehaný z bílků. 

Těsto velikonoční nádivky vlijte do pekáčku a pečte do zlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia zhruba 30 minut. Hotovou velikonoční nádivku již můžete podávat.

Jaké maso do nádivky? Kromě uzeného máte další možnosti

Z jakého masa se dělá nádivka? Nejen z vařeného uzeného. Do nádivky můžete použít také pečené bílé maso, a to nejlépe kuřecí, krůtí nebo králičí. Naši předkové dávali do velikonoční nádivky tradičně také telecí nebo jehněčí maso.

Jaké bylinky do nádivky? Nejen kopřivy

Přemýšlíte nad tím, jaké další jarní bylinky můžete použít při přípravě velikonoční nádivky? Nejen mladé jarní kopřivy. Ve velikonoční nádivce skvěle chutná také medvědí česnek, petrželka, jarní cibulka nebo pažitka.

Co k nádivce? Servírovat ji můžete různými způsoby

Zajímá vás, jakým způsobem můžete servírovat velikonoční nádivku? Můžete ji jíst jen tak samotnou, velikonoční nádivka rovněž výborně chutná s oblohou z čerstvé zeleniny. Pokud v receptu uberete množství uzeného či pečeného masa, velikonoční nádivka představuje také chutnou přílohu k masu - například steakům, přírodnímu kuřecímu plátku nebo pečenému kuřeti.

Zdroj: Milujivelikonoce.cz, Novinky.cz, Kucharkaprodceru.cz, Wikipedia.org/hlavicka

Autor:
Publikováno: 13. 4. 2022 09:26 Nahlásit obsah