Květy černého bezu jinak: Připravte si z nich marmeládu nebo osvěžující nanuk

Květy černého bezu jinak: Připravte si z nich marmeládu nebo osvěžující nanuk Zdroj: Shutterstock.com

Sezona černého bezu bude zanedlouho opět v plném proudu. Jistě máte ve zvyku dělat z těchto aromatických bílých květů úžasnou bezovou limonádu, sirup nebo smažit vynikající kosmatice. Jestli ale máte těchto pochoutek po krk, jistě uvítáte příjemnou změnu v podobě netradičního receptu. Vyzkoušejte třeba bezovou marmeládu, zmrzlinu nebo koláč.

Netradiční recepty z černého bezu, na kterých si pochutnáte

Bezová limonáda a sirup jsou evergreenem, který vyrábíme každým rokem, a to vždy koncem jara. Na talířích nám často nesmějí chybět ani kosmatice. Jde o tradiční recept našich babiček, které bezové květy obalovaly ve speciálním těstíčku a pak je smažily v rozpáleném oleji. Takové kosmatice posypané vanilkovým cukrem jsou opravdu top!

Jestli však už bezový sirup nebo kosmatice nemůžete ani vidět, květy černého bezu zkuste zpracovat netradičním způsobem, který bude více lahodit vašim chuťovým buňkám. Věříme, že si pochutnáte třeba na následujících netradičních receptech.

Marmeláda z bezových květů: Kombinujte s kořením i jahodami

Zdroj: Finedininglovers.com Ingredience na 2 střední zavařovací sklenice:

  • 10 ks větších bezových květů
  • 1 bio citron
  • 700 gramů želírovacího cukru
  • 1 litr vody
  • vanilka, hřebíček nebo zázvor dle chuti

Postup:

1. Bezové květy operte, přidejte k nim na plátky nakrájený citron a vše přelijte svařenou vodou.

2. Podle toho, jakou chcete, aby měla marmeláda výslednou chuť, můžete do směsi přidat i koření. Bezovou marmeládu skvěle dochutí třeba celý hřebíček, strouhaný zázvor nebo pravá vanilka.

3. Nádobu se směsí překryjte poklicí. Směs nechte 3 dny macerovat v chladu a ve tmě.

4. Směs sceďte přes čisté plátýnko. Bezovou vodou smíchejte v hrnci s želírovacím cukrem a dejte ji vařit. Po dosažení bodu varu vařte ještě dalších 5 minut.

5. Ještě horkou bezovou marmeládu plňte do vyvařených sklenic a zavíčkujte.

6. Abyste prodloužili životnost marmelády, můžete ji také zavařit.

K čemu je bezová marmeláda skvělá? Na chleba s máslem rozhodně ne. Oceníte ji zvlášť na sklonku podzimu, když začnete péct vánoční cukroví. Bezová marmeláda je totiž přímo ideální ke slepování cukroví všeho druhu.

Tip: Nebojte se experimentovat. Květy černého bezu skvěle dochutí také jahodovou marmeládu.

Bezový nanuk: To pravé letní osvěžení

Zdroj: Thegreedyvegan.com Ingredience:

  • bezový sirup
  • čistá voda
  • bezový květ
  • lístky máty

Postup:

1. Vezměte si formu na nanuky. Do každé formičky dejte kousky opraného bezového květu a lístky máty.

2. Bezový sirup smíchejte s vodou v poměru 2:8.

3. Bezovou šťávu nalijte do formiček na nanuky a dejte zamrazit.

4. Po několika hodinách budou bezové nanuky na světě. Získáte tak to pravé letní osvěžení, které bude chutnat hlavně dětem.

Bezový koláč s rebarborou: Netradiční kombinace

Zdroj: Cancaramelo.com Ingredience na těsto (na formu o průměru 22 centimetrů):

  • 200 g polohrubé mouky
  • 70 ml mléka
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 g cukru krystalu
  • 1 celé vejce
  • 1 polovina čajové lžičky prášku do pečiva

Ingredience na posypání těsta:

  • 5 větších květů černého bezu nakrájených na kousky
  • 200 g pokrájené rebarbory, případně můžete dodat i 50 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru krystalu
  • 100 g másla
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup:

1. Nejprve se pusťte do těsta. Smíchejte všechny potřebné suroviny. Vznikne vám tak těsto, které je hutnější.

2. Vymažte formu na koláč olejem a vmačkejte do ní rovnoměrně těsto.

3. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte k němu rebarboru, květy černého bezu, cukr a citron. Vařte pouze několik minut, dokud se směs nezahřeje a vzájemně nepropojí.

4. Směs s rebarborou a černým bezem rozvrstvěte na těsto.

5. Rebarborovo-bezový koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Tip: Květy černého bezu můžete dochutit také nepečený dezert. Skvělou chuť dodají třeba cheesecaku.

Autor:
Publikováno: 27. 5. 2019 12:11 Nahlásit obsah