Voňavý cukr z květů černého bezu dělaly už naše babičky. Dostane vás svou chutí i vůní

Voňavý cukr z květů černého bezu dělaly už naše babičky. Dostane vás svou chutí i vůní Zdroj: Shutterstock

Chcete si z květů černého bezu připravit neobvyklý, ale velmi chutný recept? Vyzkoušejte bezový cukr, u kterého oceníte báječnou chuť i vůni. Cukr z květů černého bezu připravíte z pouhých dvou ingrediencí. Prozradíme vám, jak postupovat.

Bezový cukr připravíte velmi jednoduše

Sezóna kvetení černého bezu je v plném proudu. Proto není od věci, když si z této aromatické bylinky připravíte další chutný recept. Kromě bezového sirupu, bezové limonády nebo smažených bezových květů neboli kosmatic si můžete doma připravit také bezový cukr.

Jak na cukr z květů černého bezu? Udělat tuto pochoutku je velmi jednoduchá věc. V zásadě potřebujete pouze květy černého bezu a třtinový cukr. Kromě těchto surovin využijete dále stolní mixér (nebo sekáček), plech vyložený pečicím papírem a troubu. Jak si tedy domácí bezový cukr krok za krokem udělat?

Zdroj: Shutterstock Cukr z květů černého bezu - recept

Suroviny:

  • 100 gramů třtinového cukru
  • 2 hrsti květů černého bezu (drobných kvítků bez stopeček)

Postup:

1. Čerstvé bezové květy oklepejte, odstraňte z nich případný hmyz a natrhejte na drobné kvítky nejlépe bez stopeček.

2. Do stolního mixéru nebo sekáčku vložte dvě hrsti drobných bezových kvítků, které zasypte sto gramy třinového cukru. Vše dobře promíchejte a rozmixujte najemno.

3. Směs z bezových květů a cukru nasypte na plech vyložený pečicím papírem, kde ji rovnoměrně rozprostřete. Bezový cukr sušte v troubě předehřáté na 60 stupňů Celsia zhruba 1 až 1,5 hodiny.

4. Hotový cukr z květů černého bezu by měl být krásně křupavý. Po vychladnutí jej ještě jednou vložte do stolního mixéru a rozmixujte do hladka.

5. Bezový cukr skladujte ve vzduchotěsné nádobě - nejlépe ve sklenici s přiléhavým víčkem.

Zdroj: Shutterstock Využití bezového cukru: Do dezertů i do čaje

Voňavý cukr z černého bezu můžete použít na desítky způsobů. Je skvělý k dochucení čajů, využijete jej také při pečení moučníků či přípravě nepečených dezertů. Chutnat vám budou i čerstvé jahody jen tak posypané bezovým cukrem.

Díky šetrné přípravě jsou v bezovém cukru uchovány léčivé účinky černého bezu. Tuto pochoutku tak zkuste do čaje přidávat i během rýmy a nachlazení, výrazně vám totiž uleví.

Zdroj: Divoka strava | Facebook.com, Bylinkyprovsechny.cz
Autor:
Publikováno: 12. 6. 2023 13:16 Nahlásit obsah