Voňavý cukr z květů černého bezu dělaly už naše babičky. Dostane vás svou chutí i vůní
Chcete si z květů černého bezu připravit neobvyklý, ale velmi chutný recept? Vyzkoušejte bezový cukr, u kterého oceníte báječnou chuť i vůni. Cukr z květů černého bezu připravíte z pouhých dvou ingrediencí. Prozradíme vám, jak postupovat.
Bezový cukr připravíte velmi jednoduše
Sezóna kvetení černého bezu je v plném proudu. Proto není od věci, když si z této aromatické bylinky připravíte další chutný recept. Kromě bezového sirupu, bezové limonády nebo smažených bezových květů neboli kosmatic si můžete doma připravit také bezový cukr.
Jak na cukr z květů černého bezu? Udělat tuto pochoutku je velmi jednoduchá věc. V zásadě potřebujete pouze květy černého bezu a třtinový cukr. Kromě těchto surovin využijete dále stolní mixér (nebo sekáček), plech vyložený pečicím papírem a troubu. Jak si tedy domácí bezový cukr krok za krokem udělat?
Cukr z květů černého bezu - recept
Suroviny:
- 100 gramů třtinového cukru
- 2 hrsti květů černého bezu (drobných kvítků bez stopeček)
Postup:
1. Čerstvé bezové květy oklepejte, odstraňte z nich případný hmyz a natrhejte na drobné kvítky nejlépe bez stopeček.
2. Do stolního mixéru nebo sekáčku vložte dvě hrsti drobných bezových kvítků, které zasypte sto gramy třinového cukru. Vše dobře promíchejte a rozmixujte najemno.
3. Směs z bezových květů a cukru nasypte na plech vyložený pečicím papírem, kde ji rovnoměrně rozprostřete. Bezový cukr sušte v troubě předehřáté na 60 stupňů Celsia zhruba 1 až 1,5 hodiny.
4. Hotový cukr z květů černého bezu by měl být krásně křupavý. Po vychladnutí jej ještě jednou vložte do stolního mixéru a rozmixujte do hladka.
5. Bezový cukr skladujte ve vzduchotěsné nádobě - nejlépe ve sklenici s přiléhavým víčkem.
Využití bezového cukru: Do dezertů i do čaje
Voňavý cukr z černého bezu můžete použít na desítky způsobů. Je skvělý k dochucení čajů, využijete jej také při pečení moučníků či přípravě nepečených dezertů. Chutnat vám budou i čerstvé jahody jen tak posypané bezovým cukrem.