Zavařené cuketové zelí: Připravte si skvělý recept na zimu
Přemýšlíte, jak zužitkovat cukety, které se vám urodily na zahrádce? Připravit si můžete spoustu slaných i sladkých receptů. Ochutnali jste již zavařené cuketové zelí? Tato zdravá pochoutka je snadná na přípravu, a tak se jí můžete zásobit na zimu. Máme pro vás ten nejlepší recept na zavařené cuketové zelí, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Přednost cuketového zelí: Na rozdíl od klasického zelí nenadýmá
Víte, že cuketu můžete upravit podobně jako klasické zelí, které chutná skvěle s pečeným masem a houskovým či bramborovým knedlíkem? Cuketové zelí od klasického bílého zelí chuťově takřka nerozeznáte. Má navíc jedno velké plus.
Cuketové zelí totiž vůbec nenadýmá. Nejen, že je zdravé, hodí se zároveň pro všechny, kteří trpí na problémy se zažívacím ústrojím. Cuketové zelí je dále vhodné také pro kojící maminky, které se snaží vyhýbat nadýmavým potravinám.
Recept na zavařené cuketové zelí
Chcete si zavařit cuketové zelí na zimu? V tom případě si nejprve nachystejte tyto ingredience:
✓ 2 kilogramy nahrubo nastrouhané cukety, kterou jste předem oloupali a zbavili jader
✓ 3 střední cibule nakrájené na kostičky
✓ 0,25 litru lihového octu
✓ 250 gramů cukru
✓ 25 gramů soli
✓ 1 lžíce drceného kmínu
Nastrouhanou cuketu smíchejte s cibulí, octem, cukrem, solí a kmínem. Tuto směs nechte 12 hodin odležet v chladnu. Základ na cuketové zelí následně plňte do čistých sklenic a zavařujte 30 minut při 85 °C.
Tip: Kyselost a sladkost zavařeného cuketového zelí si můžete sami upravit. A to odlišným poměrem cukru a octa, které v receptu použijete.
Jak servírovat zavařené cuketové zelí
Zajímá vás, jakým způsobem si pochutnávat na zavařeném cuketovém zelí? Zařaďte jej do všech pokrmů, v nichž byste použili klasické bílé kysané zelí. Zavařené cuketové zelí stačí krátce podusit na sádle (bez přidání mouky) a poté jej už můžete podávat.
Zdroj: Jenženy.cz, Recepty.cz, iReceptar.cz