Bezový sirup za studena: Vyzkoušejte recept na bezovou šťávu, která se nekazí

Bezový sirup za studena: Vyzkoušejte recept na bezovou šťávu, která se nekazí Zdroj: Shutterstock

V červnu nastává ideální doba vyrazit do přírody na rozkvetlé květy bezu černého. A co si z nich připravit? Rozhodně bezovou šťávu. Přinášíme recept na bezový sirup za studena, který si můžete právě nyní udělat do zásoby a který se vám v lednici rozhodně nezkazí.

Kde a kdy sbírat květ černého bezu

Na sběr květů černého bezu se vydejte do přírody daleko od silnic a prašného prostředí. Vyhněte se sbírání bezu u země, květy trhejte nejlépe ve výšce svých očí. 

Zaměřte se také na počasí. Květy černého bezu sbírejte nejlépe za slunného počasí kolem poledne, kdy budou nejvoňavější. Naopak na bez nechoďte bezprostředně po dešti, kdy je z květů spláchnutý pyl - u bezového sirupu byste nedosáhli tak výrazné chuti.

Zdroj: Shutterstock Základní recept na bezový sirup za studena

Potřebujete:

  • 2 litry čisté vody
  • 70 gramů kyseliny citronové
  • 30 květů černého bezu
  • 2 kilogramy cukru krystalu
  • slivovice dle potřeby

Postup:

1. Smíchejte vodu s kyselinou citronovou. Tento roztok nechte přejít varem, poté jej odstavte a vložte do něj květy černého bezu.

2. Černý bez nechte ve vodě s kyselinou citronovou louhovat 24 hodin. Následně tuto tekutinu sceďte přes cedník s plátýnkem.

3. Do bezové vody přidejte cukr a počkejte, dokud se v ní všechen přirozeně nerozpustí. Občas tento základ na bezový sirup promíchejte.

4. Když se cukr zcela rozpustí, bezový sirup plňte do čistých lahví (můžete jej případně zakápnout slivovicí), které následně zavíčkujte a skladujte v lednici.

Zdroj: Shutterstock Jak dlouho vydrží bezový sirup?

Kyselina citronová (a případně slivovice) jsou osvědčenými konzervanty, které prodlužují trvanlivost bezového sirupu připraveného za studena. Velmi podstatný je také jeho způsob skladování. 

Hotovou bezovou šťávu skladujte v lednici. Neotevřený bezový sirup vám v chladnu a temnu vydrží až jeden rok. Po otevření lahve zkuste bezovou šťávu zkonzumovat nejlépe v řádu týdnů.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Mamavkuchyni.cz, Novinky.cz
Autor:
Publikováno: 6. 6. 2023 10:42 Nahlásit obsah