Tipy na dokonalé řízky: Vylepšete je podle triků profesionálů

Jistě souhlasíte s tím, že udělat řízek, který bude na povrchu křupavý a uvnitř měkký a šťavnatý, je kumšt. Jestli si navíc myslíte, že na klasickém řízku už nemáte co vylepšit, opak je pravdou. Vyzkoušejte při přípravě řízků několik jednoduchých triků od profesionálů. Řízek bude dokonalý a bude se vám doslova rozplývat na jazyku.
Maso řežte šikmo přes vlákno
Ať už si budete připravovat řízky z vepřového či drůbežího masa, při jejich krájení se držte důležitého pravidla. Maso na řízky vždy krájejte šikmo přes vlákno. Vepřové maso navíc po okrajích mírně nařízněte. Vyhnete se tak tomu, že se vám bude při smažení kroutit.
V případě vepřového masa si připravte plátky, které budou široké 10 až 12 milimetrů. V případě drůbežího masa volte plátky široké zhruba 12 milimetrů.
Vepřové naklepejte, drůbeží nikoliv
Vepřové maso na řízky mírně naklepejte. Pokud jde o jemné drůbeží maso (například kuřecí), nemusíte jej vůbec klepat. Plně dostačuje, když jej v dlaních stlačíte do požadovaného tvaru.

Aby trojobal neopadával, pomůže jogurt
Připravili jste si plátky vepřového či drůbežího masa? Zbavte je přebytečné vody, z obou stran je mírně posolte a poté se pusťte do jejich obalování v trojobalu. Tedy v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Často se stává, že trojobal z řízků opadává. Co proti tomu dělat?
Pro lepší chuť řízků oživte strouhanku cornflaky nebo sezamovým semínkem
Chcete si připravit opravdu dokonalé řízky? Jejich chuť ozvláštníte, když do strouhanky na obalování přimícháte další ingredience. Jde například o rozdrcené kukuřičné lupínky, sezamové semínko, strouhaný parmazán, sušené chilli či směs sušených bylinek.
Řízky chutnají na másle, sádle i oleji

Na čem řízky smažit? Ideálním řešením je přepuštěné máslo, které se nepřepaluje. Použít dále můžete sádlo nebo směs sádla a řepkového oleje v poměru 1:1. Řízky na rozpáleném tuku či oleji smažte dozlatova z obou stran. Nikdy ovšem nedávejte na pánev víc řízků najednou.
Jak zabránit přepalování tuku nebo oleje? Pomůže vám několik triků. Hospodyňky si chválí dvě párátky vhozená do pánve na smažení. Místo párátek použijte také dvě silnější kolečka mrkve nebo brambor.