IKEA prozradila recept na švédské masové kuličky Köttbullar: Uvařte si tuto dobrotu i vy
Milujete švédské masové kuličky z IKEA? I když jsou tyto obchodí řetězce nabízející nábytek a bytové doplňky momentálně zavřené, na jejich masové kuličky si rozhodně nemusíte nechat zajít chuť. IKEA konečně odtajnila recept na švédské kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou, který dřív střežila jako oko v hlavě.
Švédské masové kuličky Köttbullar si konečně může uvařit každý
Köttbullar, to jsou švédské masové kuličky z IKEA zalité smetanovou omáčkou a doplněné o bramborovou kaši nebo hranolky. K tomu všemu nesmí chybět ani brusinkový džem. Schválně, kolikrát jste si toto jídlo v IKEA dali? Pokud se vám po něm momentálně stýská, tak to rozhodně nemusí.
Do IKEA chodí lidé nakupovat nábytek a bytové doplňky, také si sem rádi zajdou na svá oblíbená jídla. Jedním z nich jsou právě švédské masové kuličky Köttbullar. Vzhledem k tomu, že celý svět sužuje pandemie koronaviru, IKEA se rozhodla udělat velmi pěkné gesto. Zveřejnila svůj tajný recept na Köttbullar, který si dříve střežila jako firemní poklad. Vynikající švédské masové kuličky doplněné o smetanovou omáčku si tak konečně můžete připravit i ve své kuchyni.
Recept na švédské masové kuličky Köttbullar
Z následujícího receptu si připravíte zhruba dvacet švédských masových kuliček. Není však od věci, když množství následujících surovin znásobíte a vyrobené masové kuličky si zamrazíte do zásoby.
Potřebujete:
- 500 gramů mletého hovězího masa
- 250 gramů mletého vepřového masa
- 1 střední cibuli nakrájenou najemno
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 100 gramů strouhanky
- 1 vejce
- 5 lžic polotučného mléka
- sůl a pepř
- slunečnicový olej
1. Smíchejte dohromady všechny výše uvedené suroviny.
2. Ze vzniklé masové hmoty následně v dlaních vyválejte kuličky, které pokládejte na plastový tác.
3. Kuličky nechte 2 hodiny odležet v lednici.
4. Poté masové kuličky osmažte ze všech stran na slunečnicovém oleji. Měly by přitom získat požadovanou hnědou barvu.
5. Na závěr nechte masové kuličky 30 minut dopéct v troubě nastavené na 160 až 180 stupňů Celsia.
Recept na smetanovou omáčku
Příprava smetanové omáčky z IKEA je velmi jednoduchá a zvládnete ji během chvíle. Do jejího vaření se pusťte tehdy, když budete zrovna péct v troubě švédské masové kuličky.
Potřebujete:
- 150 mililitrů zeleninového vývaru
- 150 mililitrů hovězího vývaru
- 150 mililitrů smetany
- 40 gramů másla
- 40 gramů hladké mouky
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžičku dijonské hořčice
- kapku oleje
1. Na pánev dejte máslo s kapkou oleje. Až se máslo rozpustí, přidejte mouku a vzniklou směs míchejte 2 minuty.
2. Poté přilijte všechen zeleninový a hovězí vývar. Základ na smetanovou omáčku přiveďte k varu.
3. Dále přidejte smetanu, sójovou omáčku a dijonskou hořčici. Vzniklou omáčku promíchejte a vařte do té doby, než projde varem a zhoustne.
S čím masové kuličky a smetanovou omáčku podávat
Ke švédským masovým kuličkám Köttbullar si připravte bramborovou kaši nebo hranolky. Možná vám jako příloha zachutnají také šťouchané brambory. Nemáte-li po ruce brusinkový džem, zkuste jej nahradit například domácí marmeládou z červeného rybízu.