IKEA prozradila recept na švédské masové kuličky Köttbullar: Uvařte si tuto dobrotu i vy

IKEA prozradila recept na švédské masové kuličky Köttbullar: Uvařte si tuto dobrotu i vy Zdroj: Shutterstock.com

Milujete švédské masové kuličky z IKEA? I když jsou tyto obchodí řetězce nabízející nábytek a bytové doplňky momentálně zavřené, na jejich masové kuličky si rozhodně nemusíte nechat zajít chuť. IKEA konečně odtajnila recept na švédské kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou, který dřív střežila jako oko v hlavě.

Švédské masové kuličky Köttbullar si konečně může uvařit každý

Köttbullar, to jsou švédské masové kuličky z IKEA zalité smetanovou omáčkou a doplněné o bramborovou kaši nebo hranolky. K tomu všemu nesmí chybět ani brusinkový džem. Schválně, kolikrát jste si toto jídlo v IKEA dali? Pokud se vám po něm momentálně stýská, tak to rozhodně nemusí. 

Do IKEA chodí lidé nakupovat nábytek a bytové doplňky, také si sem rádi zajdou na svá oblíbená jídla. Jedním z nich jsou právě švédské masové kuličky Köttbullar. Vzhledem k tomu, že celý svět sužuje pandemie koronaviru, IKEA se rozhodla udělat velmi pěkné gesto. Zveřejnila svůj tajný recept na Köttbullar, který si dříve střežila jako firemní poklad. Vynikající švédské masové kuličky doplněné o smetanovou omáčku si tak konečně můžete připravit i ve své kuchyni.

Zdroj: Ikea.com Recept na švédské masové kuličky Köttbullar

Z následujícího receptu si připravíte zhruba dvacet švédských masových kuliček. Není však od věci, když množství následujících surovin znásobíte a vyrobené masové kuličky si zamrazíte do zásoby.

Potřebujete:

  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • 250 gramů mletého vepřového masa
  • 1 střední cibuli nakrájenou najemno
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 100 gramů strouhanky
  • 1 vejce
  • 5 lžic polotučného mléka
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej

Postup: 

1. Smíchejte dohromady všechny výše uvedené suroviny. 

2. Ze vzniklé masové hmoty následně v dlaních vyválejte kuličky, které pokládejte na plastový tác.

3. Kuličky nechte 2 hodiny odležet v lednici.

4. Poté masové kuličky osmažte ze všech stran na slunečnicovém oleji. Měly by přitom získat požadovanou hnědou barvu.

5. Na závěr nechte masové kuličky 30 minut dopéct v troubě nastavené na 160 až 180 stupňů Celsia.

Zdroj: Shutterstock.com

Recept na smetanovou omáčku

Příprava smetanové omáčky z IKEA je velmi jednoduchá a zvládnete ji během chvíle. Do jejího vaření se pusťte tehdy, když budete zrovna péct v troubě švédské masové kuličky.

Potřebujete:

  • 150 mililitrů zeleninového vývaru
  • 150 mililitrů hovězího vývaru
  • 150 mililitrů smetany
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů hladké mouky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • kapku oleje

Postup:

1. Na pánev dejte máslo s kapkou oleje. Až se máslo rozpustí, přidejte mouku a vzniklou směs míchejte 2 minuty.

2. Poté přilijte všechen zeleninový a hovězí vývar. Základ na smetanovou omáčku přiveďte k varu.

3. Dále přidejte smetanu, sójovou omáčku a dijonskou hořčici. Vzniklou omáčku promíchejte a vařte do té doby, než projde varem a zhoustne.

S čím masové kuličky a smetanovou omáčku podávat

Ke švédským masovým kuličkám Köttbullar si připravte bramborovou kaši nebo hranolky. Možná vám jako příloha zachutnají také šťouchané brambory. Nemáte-li po ruce brusinkový džem, zkuste jej nahradit například domácí marmeládou z červeného rybízu.

Autor:
Publikováno: 28. 4. 2020 10:29 Nahlásit obsah