Jak vyrobit domácí droždí: Postačí vám brambory, pivo nebo jablko

Jak vyrobit domácí droždí: Postačí vám brambory, pivo nebo jablko Zdroj: Shutterstock.com

Sehnat v současné době droždí v obchodě je přímo nadlidská záležitost. Ve většině regálů nenajdete kvasnice v čerstvém, ani v sušeném stavu. Pokud si chcete upéct chleba nebo sladké kynuté pečivo, rozhodně nezoufejte. Droždí si totiž můžete vyrobit v domácích podmínkách, a to z běžně dostupných surovin.

Droždí z vařených brambor, cukru a piva

Připravte si 500 gramů brambor vařených ve slupce, 20 mililitrů teplé vody, 70 mililitrů světlého piva a 60 gramů cukru krystalu. Uvařené brambory oloupejte. Poté, co vychladnou, je propasírujte přes síto. Mezitím smíchejte teplou vodu s cukrem, cukr by se měl ve vodě zcela rozpustit.

Do cukrové vody přidejte propasírované brambory a dobře promíchejte. Tuto kašičku zalijte světlým pivem, ve výsledku by vám měla vzniknout řidší hmota. Základ na domácí droždí dejte do uzavíratelných zavařovacích sklenic a nechte jej stát na teplém místě ideálně jeden až dva dny. Že je domácí droždí hotové, poznáte podle toho, že se začne nafukovat šroubovací víčko zavařovací sklenice.

Jak s droždím připraveným z brambor, cukru a piva pracovat? Při přípravě kynutého těsta použijte na 500 gramů mouky 5 lžic těchto domácích kvasnic, zbylé droždí uchovávejte v lednici. Domácí droždí z brambor, cukru a piva se hodí zejména na přípravu mazance, vánočky nebo kynutých buchet.

Zdroj: Shutterstock.com Droždí z jablek a hladké mouky

Na přípravu těchto domácích kvasnic budete potřebovat jedno chemicky neošetřené jablko, jeden hrnek čisté vody a jeden hrnek hladké mouky. Postup je velmi jednoduchý. Jablko omyjte, ale neloupejte jej. Pouze jej zbavte jádřinců, nakrájejte na půlměsíčky a vložte do uzavíratelné sklenice, v níž jej ještě zalijte hrnkem vody.

Jablko zalité vodou nechte v uzavřené sklenici stát na teplém místě dva dny. Zkvašenou vodu, která vám tímto způsobem vznikne, smíchejte s hladkou moukou. Tuto kašičku nechte 30 minut odstát a domácí droždí je na světě. Použijte jej přitom na jednu várku pečení.

Tip: K jablku můžete přidat také nesířené rozinky. A to v poměru 1:1. Kvásek díky tomu budete mít hotový již za jeden den. Vzniklé domácí droždí má v tomto případě neutrální chuť. Je tak vhodné jak na sladké, tak na slané pečení.

Zdroj: Shutterstock.com Droždí z žitné mouky, piva a cukru

Tento typ domácího droždí využijete zejména při pečení chleba. Jak postupovat? Připravte si jeden šálek žitné mouky, jeden šálek světlého piva, jeden šálek studené vody a jednu polévkovou lžíci cukru krystalu. Nejprve smíchejte vodu s žitnou moukou, vzniklou směs nechte odstát na teplém místě zhruba po dobu šesti hodin. Poté do ní přidejte lžíci cukru a šálek světlého piva.

Směs dobře promíchejte, zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte na kuchyňské lince odstát přes noc. Hotový domácí kvásek můžete ihned použít například k pečení chleba.

Autor:
Publikováno: 9. 4. 2020 10:46 Nahlásit obsah