Křehký meruňkový koláč

Přesvědčte se, jak jednoduché může být tajemství nádherně křehkého a vynikajícího meruňkového koláče.
Ingredience
Postup přípravy
Těsto: Na vál prosejeme polohrubou mouku, uprostřed vyhloubíme důlek a dáme do něj žloutek. Na okraj mouky nasypeme moučkový cukr a špetku soli. Ztuhlé máslo rozdrobíme po okraji. Přilijeme sherry. Všechny přísady rychle rozsekáme nožem a poté, pokud možno studenýma rukama, zpracujeme na hladké vláčné těsto. Z něho vytvoříme kouli, zabalíme ji do alobalu a v chladničce necháme nejlépe hodinu odpočinout.
Náplň: Mezitím spaříme meruňky. Pak je prudce ochladíme studenou vodou, stáhneme slupku a vypeckujeme. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh, který dáme do chladna. Ze žloutků, zakysané smetany, tvarohu, oleje, cukru, vanilkového cukru, soli a citronové šťávy umícháme hladký krém.
Dokončení: Troubu předehřejeme na 175°C. Vymastíme formu a vysypeme moukou nebo strouhankou. Asi 2/3 křehkého těsta rozválíme na lehce pomoučeném vále. Do těsta se nesmí dostat příliš mouky, zhoršilo by to jeho kvalitu! Placku vložíme do formy a přečnívající okraje odřízneme. Vidličkou několikrát propíchneme povrch, aby se při pečení netvořily bubliny. V předehřáté troubě pečeme 15 minut a pak necháme vychladnout. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do tvarohového krému. Z odříznutého těsta vytvoříme asi 3 cm okraj, který umístíme na okraj koláče. Dovnitř rozetřeme tvarohovým krémem a na něj naskládáme meruňky řeznou plochou dolů. Pečeme při 175°C asi 30 minut. Ještě teplé meruňky potřeme rozehřátým želé nebo pocukrujeme.