Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré Zdroj: Vitana

Luštěniny jsou potravinami budoucnosti. Jsou šetrné k přírodě a navíc - směle nahradí maso. Jsou proto doporučovány výživovými specialisty kvůli svému vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků. Dále obsahují vitamíny a minerály a jsou zdrojem vlákniny.

Ingredience: 

  • Čočka červená 100 g
  • Čočka černá beluga 100 g  
  • Čočka velkozrnná 100 g
  • Brambory 200 g
  • Zeleninový vývar 0,5 l
  • Smetana ke šlehání 1 kelímek

  • Cibule 2 ks
  • Strouhanka
  • Vejce 1 ks
  • Sůl, pepř, olivový olej
  • čerstvá pažitka
  • Máslo 2 lžíce 

Zdroj: Shutterstock.com

Postup: 

  1. Na oleji opečeme cibulku a přidáme cca 2/3 čočky. Zalijeme vývarem a vaříme do poloměkka. Pak lehce rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky čočky. Přidáme smetanu a lžíci másla.
  2. Zbytek čočky uvaříme doměkka, vmícháme lžíci másla a polovinu přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Brambory rozvaříme, přidáme zbylou uvařenou čočku, rozmačkáme, přidáme vejce a vytvarujeme krokety. Obalíme ve strouhance. Osmažíme a podáváme do polévky.
  4. Dozdobíme pažitkou. 
Autor:
Publikováno: 18. 3. 2019 09:42 Nahlásit obsah