Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré

Luštěniny jsou potravinami budoucnosti. Jsou šetrné k přírodě a navíc - směle nahradí maso. Jsou proto doporučovány výživovými specialisty kvůli svému vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků. Dále obsahují vitamíny a minerály a jsou zdrojem vlákniny.
Ingredience:
- Čočka červená 100 g
- Čočka černá beluga 100 g
- Čočka velkozrnná 100 g
- Brambory 200 g
- Zeleninový vývar 0,5 l
- Smetana ke šlehání 1 kelímek
- Cibule 2 ks
- Strouhanka
- Vejce 1 ks
- Sůl, pepř, olivový olej
- čerstvá pažitka
- Máslo 2 lžíce
Postup:
- Na oleji opečeme cibulku a přidáme cca 2/3 čočky. Zalijeme vývarem a vaříme do poloměkka. Pak lehce rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky čočky. Přidáme smetanu a lžíci másla.
- Zbytek čočky uvaříme doměkka, vmícháme lžíci másla a polovinu přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem.
- Brambory rozvaříme, přidáme zbylou uvařenou čočku, rozmačkáme, přidáme vejce a vytvarujeme krokety. Obalíme ve strouhance. Osmažíme a podáváme do polévky.
- Dozdobíme pažitkou.