Jak snadno vymačkat citrusové plody a jaké jsou zdravotní výhody jejich šťávy?

Jak snadno vymačkat citrusové plody a jaké jsou zdravotní výhody jejich šťávy? Zdroj: Shutterstock

Dnes vám přinášíme jednoduchý trik, který zejména ocení všechny domácí hospodyňky, které rády vaří. Citrónová šťáva je pro naše zdraví jednoznačně prospěšná a navíc se hodí i do některých pokrmů. Ovšem vymačkávání citrónů tak jednoduché už není a někdy v něm, ačkoliv se snažíte sebevíc, ještě spousta šťávy zbyde.

S tím je dnes ale jednou pro vždy konec! Když totiž váš citrón vložíte na chvíli do mikrovlnné trouby, ovoce změkne a vymačkávání bude rázem mnohem snadnější. V podstatě tento jednoduchý trik funguje u jakéhokoliv druhu citrusů, například u limetek, pomerančů a dokonce i u grapefruitů.

Vezměte citrón, vložte jej do mikrovlnné trouby a nechte ho tam 10 – 30 sekund (větší ovoce pochopitelně potřebuje více času). Poté ovoce vyndejte, nechte ho vystydnout, rozkrojte jej a pomocí ručního odšťavňovače anebo také jen za pomocí ruky, jej pořádně vymačkejte až do poslední kapky.

A když už jsme o vymačkávání šťávy z citrusů, podívejme se také na to, čím jsou nám tyto šťávy prospěšné:

Vláknina

Konzumace ovoce a zeleniny je pro naše tělo především prospěšná kvůli vláknině, která je pro správné trávení nepostradatelnou složkou. Doktor Michael T. Murray, který se zaobírá přírodní medicínou, říká, že dále bychom měli do svého jídelníčku zařadit také čerstvé ovocné šťávy, protože správně by člověk měl sníst denně sedm až deset kousků ovoce a zeleniny. Navíc tyto šťávy obsahují typ vlákniny, který ke všem svým benefitům navíc ještě snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Zdroj: Shutterstock Energie

Existuje jednoduchý důvod, proč se cítíme dobře, když konzumujeme zdravé potraviny a také proč se po určitých jídlech cítíme tolik unavení. Naše tělo využívá energii k tomu, aby přeměnilo potraviny, které sníme, na tekutiny, aby se do našeho těla lépe vstřebaly. Když tedy rovnou vypijeme ovocnou šťávu, pomůžeme našemu tělu celý tento krok přeskočit a tím mu energii ušetříme.

Živiny

Čerstvě připravené ovocné šťávy obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a dalších nutričních látek, jako jsou enzymy a flavonoidy než konzervované nebo lahvové šťávy, které jsou k dostání v obchodech s potravinami. V koupených ovocných šťávách je často hlavní složkou cukr, který pro naše tělo naopak prospěšný není vůbec a podle Světové zdravotnické organizace bychom jeho přísun měli omezit.

Antioxidanty

Domácí šťávy obsahují zvýšené množství antioxidantů, antivirotik a také mají protinádorové vlastnosti. Jedna studie srovnala jablečnou domácí šťávu s koupenou jablečnou šťávou a výsledky byly opravdu překvapující. Domácí verze obsahovala více antivirových látek než verze koupená v obchodě. Další ze studií zjistila, že čerstvá jablečná šťáva a šťáva z malin nebo ostružin obsahuje velké množství kyseliny ellagické, což je protirakovinná a antioxidační látka.

Hubnutí

Kdo by si nepřál shodit pár kilo, že? Studie dokázaly, že diety, které měly ve svém jídelníčku až 60% nezpracovaných potravin, pomohly se ztrátou hmotnosti rychleji a navíc také s krevním tlakem u lidí, kteří trpěli nadváhou.

Autor:
Publikováno: 19. 4. 2022 12:26 Nahlásit obsah