Jak se zbavit podzimní deprese a depresivní nálady: Sportujte, relaxujte, procházejte se přírodou a dostatečně spěte

Jak se zbavit podzimní deprese a depresivní nálady: Sportujte, relaxujte, procházejte se přírodou a dostatečně spěte Zdroj: Shutterstock.com

Podzim, to není pouze padající pestrobarevné listí nebo pouštění draků. S tímto ročním obdobím úzce souvisí také neblaze proslulé podzimní deprese a depresivní nálady. Jste s příchodem podzimu unavenější, skleslejší, podrážděnější, máte větší chuť na sladké a padá na vás splín? Poradíme vám, jak s podzimní depresí zatočit.

Intenzivně sportujte

Alespoň třikrát do týdne se intenzivněji věnujte sportovní aktivitě, která vás baví. Při sportování bude vaše tělo vylučovat hormony štěstí neboli endorfiny, které ve vás opět probudí dobrou náladu a pozitivní energii.

Každý den se procházejte přírodou

Kromě intenzivního sportu si každý den vyčleňte čas alespoň na 30minutovou procházku přírodou. Chůze na čerstvém vzduchu uprostřed nádherné podzimní přírody vás vnitřně zklidní a pozitivně nabije. Právě pravidelné procházky patří k nejúčinnějším lékům proti podzimní depresi.

Tip: V přírodě byste měli být zejména během slunečných podzimních dnů, které vás dokážou velmi příjemně nabít.

Zdroj: Shutterstock.com Dostatečně spěte

Co podzimním depresím nahrává? Pokud máte nedostatek spánku a jste přes den unavení. Zaměřte se proto na poctivou spánkovou hygienu. Přes podzimní měsíce naspěte ideálně 7 až 9 hodin denně. Choďte ve stejný čas spát a ve stejný čas také vstávejte.

Relaxujte a odpočívejte

Abyste měli dobrou náladu a udrželi si pozitivní energii, během podzimu se věnujte také klidovým činnostem, které máte rádi. Jde například o čtení knih, poslech hudby, malování nebo pletení. Nezapomeňte ani relaxovat. Mysl vám zklidní třeba příjemná relaxační koupel. Vsaďte rovněž na aromaterapii a provoňte svůj domov například zklidňující levandulovou vůní. 

Zdroj: Shutterstock.com Vystavte se světlu

Podzimní změny nálad má na svědomí také nedostatek světla. Snažte se proto přes den pobývat co nejvíce venku. V případě, že musíte pracovat, pokuste se přirozené světlo nahradit světlem umělým. Vhodné osvětlení používejte také tehdy, když jste doma. Navíc, mějte oddělané také závěsy a žaluzie, aby se k vám i z venku dostalo co nejvíc světla.

Tip: Pro zmírnění úzkosti a zlepšení nálady vám během podzimu pomůže i občasná návštěva solária.

Zaměřte se na to, co jíte

Podpořte svůj imunitní systém a začněte jíst více zeleniny a ovoce. Pro vaši dobrou náladu jsou nejdůležitější vitaminy C a D. Vitamin D, který běžně získáváme ze slunečního světla, najdete také v mořských rybách, listové zelenině nebo vaječném žloutku. Proč je tento vitamin v boji proti podzimní depresi tak důležitý? Zvyšuje totiž v lidském těle hladinu hormonu štěstí serotoninu.

Autor:
Publikováno: 30. 9. 2020 13:52 Nahlásit obsah