Ve škole, v práci, na koupališti či v bazénu bez roušky: Od úterý 8. června zde není nutná ochrana dýchacích cest, jsou však výjimky

Ve škole, v práci, na koupališti či v bazénu bez roušky: Od úterý 8. června zde není nutná ochrana dýchacích cest, jsou však výjimky Zdroj: Shutterstock

Školáci a studenti mají důvod k radosti. V pondělí 7. června vláda v Česku schválila, že děti a učitelé nemusí mít během výuky od úterý 8. června nasazené roušky. Toto ustanovení však neplatí ve všech krajích Česka. Celkem ve třech krajích se ve školách bez roušek stále neobejdou.

Jak rozhodla vláda, od úterý nemusí při výuce nosit roušky žáci, studenti a učitelé v 11 krajích Česka. Výjimku představuje Zlínský, Jihočeský a Liberecký kraj, kde povinnost mít nasazenou roušku stále přetrvává.

Výuka bez roušek (jak učitelé, tak žáci) bude od zítřka možná v 11 krajích (kromě ZL, JČ a LB). O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává,” potvrdil v pondělí 7. června na svém twitterovém účtu český ministr školství Robert Plaga.

Ve stejných krajích jako ve školách se od 8. června nevyžaduje nošení roušek v zaměstnání, pokud má člověk stálé místo například v kanceláři, ve které pobývá se svými stálými kolegy. Tato změna se však netýká společných prostor, k nimž patří jídelny nebo šatny.

Zdroj: Shutterstock Na jakých dalších místech nejsou od úterý 8. června povinné roušky? Například při maturitách či při zkouškách na vysokých školách. “Zkoušky na školách a vysokých školách v celé ČR bude možné od zítřka konat bez roušek, a to za dodržení dvoumetrových rozestupů,” uvedl Robert Plaga.

Ochranu dýchacích cest můžete od úterý 8. června odložit také na koupalištích, plaveckých bazénech, saunách nebo solných jeskyních. Obecně začíná platit, že výjimku nasazené roušky (například v obchodech) nemají pouze děti mladší dvou let, ale všechny předškolní děti. “Tato výjimka se nově týká těch dětí, které ještě nezahájily povinnou školní docházku,” doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdroj: ČTK

Autor:
Publikováno: 8. 6. 2021 10:32 Nahlásit obsah