Signály, kterými vás tělo varuje ještě před příchodem mozkové mrtvice

Signály, kterými vás tělo varuje ještě před příchodem mozkové mrtvice Zdroj: Shutterstock

Ačkoliv se může zdát, že mozková mrtvice postihuje jen věkově starší, nenechte se zmást. Ve skutečnosti je mozková mrtvice druhou nejčastější příčinou úmrtí a počet mozkových mrtvic u mladých lidí každoročně jen stoupá.

Jak jsme již psali v tomto článku, mozková mrtvice může vzniknout ucpáním cévy v mozku anebo prasknutím cévy, přičemž se objeví krvácení do mozku. Ještě před příchodem mozkové mrtvice tělo vysílá signály, které slouží pro člověka jako předzvěst. Čím dříve si těchto příznaků všimnete, tím větší šanci k předejití tohoto onemocnění máte. Jaké jsou tedy nejčastější příznaky blížící se mozkové mrtvice?  

Rozmazané vidění či ztráta zraku

První signál, který můžete zaznamenat, se objeví v našich očích. Ať už je postihnuto jedno, nebo obě dvě oči, až 44% lidí, kteří si mozkovou mrtvicí prošli, uvádí, že ještě předtím měli problémy s viděním.

Bolesti hlavy a závratě

Tyto příznaky se objevují zejména u žen, které jsou mladší než 45 let. V žádném případě by ženy náhlé bolesti hlavy či závratě neměly podceňovat a o svém problému informovat lékaře.

Problémy s mluvením

Většinou si těchto potíží všimne ten, kdo s vámi tráví podstatnou část dne a může vás na problémy s řečí upozornit. Také se může stát, že budete častěji zapomínat nebo si jen nebudete moci vzpomenout na to, jak se běžně používané věci jmenují.

Zdroj: Shutterstock

Nehybnost rukou a nohou

Začínající mozková mrtvice způsobuje apatičnost a v některých případech i problémy s pohybem v horních a dolních končetinách. Tyto stavy mohou zajít tak daleko, že nemocný člověk bude zcela paralyzován.

Paralýza na jedné straně obličeje

Paralýza či bolest na jedné straně obličeje je jasným příznakem blížící se mozkové mrtvice. Lidé, kteří mozkovou mrtvici prožili, zaznamenali pokles svalů právě jen na jedné straně tváře.

Dušnost a třes

Náhlá zástava dechu, potíže s dýcháním a třes – to všechno s mozkovou mrtvicí velmi úzce souvisí. A právě kvůli nedostatku kyslíku může dojít až k srdeční arytmii.

Mozková mrtvice je onemocnění, které nelze přechodit, proto je nutné s jakýmikoliv problémy navštívit lékaře. Lékaři také doporučují zdravě se stravovat, sportovat a dopřávat si dostatek spánku.

Autor:
Publikováno: 15. 3. 2021 14:08 Nahlásit obsah