Recepty z václavek: Vyzkoušejte václavkový guláš nebo falešnou dršťkovou polévku
Václavky patří k oblíbeným podzimním houbám. Pokud jste si jich nasbírali plný koš, připravíte z nich spoustu vynikajících receptů. Chutnat vám bude zaručeně guláš z václavek nebo falešná dršťková polévka. Václavky však musíte dostatečně tepelně zpracovat, neboť jsou zasyrova jedovaté.
Jak dlouho vařit václavky? Alespoň 20 minut
Václavky jsou podzimní houby, které u nás začínají růst kolem svátku svatého Václava, 28. září. Abyste si mohli v plném zdraví vychutnat recepty z václavek, je velmi důležitá jejich dostatečně dlouhá tepelná úprava. Z jakého důvodu?
Tip: Chcete-li, aby guláš nebo falešná dršťková polévka měly výbornou chuť, k jejich přípravě použijte pouze hlavičky václavek, a ne jejich tvrdé nožky.
Guláš z václavek: Dokonalý s houskovým knedlíkem
Václavkový guláš je opravdová delikatesa, kterou byste měli svým chuťovým pohárkům rozhodně dopřát rok co rok. Co vše na guláš z václavek potřebujete?
✓ 1 kilogram hlaviček václavek, které nakrájejte na proužky
✓ 2 lžíce sádla
✓ 2 velké, nadrobno nakrájené cibule
✓ 1-2 lžíce sladké mleté papriky
✓ hladkou mouku na zahuštění
✓ 1 kus hovězího bujónu v poměru na 1 litr vody
✓ sůl, mletý pepř a mletý kmín na dochucení
Do základu na václavkový guláš vsypte nakrájené hlavičky václavek. Podstatné je, aby byly zcela ponořené. Vše dochuťte solí, mletým pepřem a mletým kmínem. Guláš z václavek vařte 20 minut, následně jej zahustěte hladkou moukou. Po zahuštění jej ještě chvíli povařte - podstatné je, aby byl krásně lesklý.
Václavkový guláš podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží. Dozdobit jej můžete také čerstvou cibulí, kterou nakrájíte na měsíčky.
Falešná dršťková polévka z václavek
Dali byste si na místo václavkového guláše falešnou dršťkovou polévku? Také tento recept z václavek je na přípravu velmi jednoduchý a výsledek stojí za to. Na falešnou dršťkovou z václavek si připravte následující ingredience.
✓ 1/2 kilogramu hlaviček václavek nakrájených na proužky
✓ 1 větší cibuli nakrájenou nadrobno
✓ 2 stroužky prolisovaného česneku
✓ 1 lžíci sádla
✓ 2 krajíce staršího chleba bez kůrky
✓ 1 litr vody
✓ 1 kus hovězího bujónu
✓ 1 lžíci sladké mleté papriky
✓ ½ lžíce sušené majoránky
✓ sůl, mletý pepř a mletý kmín na dochucení
✓ hladkou mouku na zahuštění
Zdroj: Jenženy.cz, Plzen.rozhlas.cz