Chřipka: Onemocnění, které často podceňujeme

Chřipka: Onemocnění, které často podceňujeme Zdroj: Shutterstock

Jen málokdo se může v tomto chřipkovém období pochlubit, že ho ještě tato zákeřná nemoc neskolila. Někteří jsou dokonce nemocní již opakovaně. O tom, co to chřipka je, se pravděpodobně více rozepisovat ani nemusíme, avšak mezi lidmi kolují nejrůznější mýty, a proto je na čase uvést věci na pravou míru.

Připravili jsme si pro vás tedy několik zajímavých faktů o této nemoci, které byste měli vědět.

Nevyhnete se jí

Ať se budete snažit sebevíc, chřipce jednoduše řečeno neunikne nikdo. Jednou za čas ji každý z nás dostane. Ve Spojených státech se dokonce ročně nakazí až 20% populace.

Šíření

Ještě než si vůbec všimnete, že u vás chřipka propukla, můžete být již nějakou chvíli jejím přenašečem. Než se prvotní příznaky chřipky jako horečka, rýma, bolest v krku a svalová bolest objeví, člověk může nakazit i jiné osoby ve svém okolí, aniž by vůbec věděl, že je nemocný.

Komplikace

Většina lidí chřipku podceňuje a i přes svou nemoc dále dochází do práce nebo dokonce i do školy. Během chřipky bychom však měli pořádně odpočívat a nemoc vyležet, jinak se může neustále vracet, a to dokonce i v podobě zánětu dutin, ucha nebo i srdečního svalu.

Zdroj: Shutterstock

Ohrožení

Průběh chřipky většina lidí zvládá vcelku snadno, naopak pro děti do 5 let, pro starší osoby i pro těhotné ženy může být její průběh komplikovaný a vážný.

Očkování

Spousta z nás věří, že když si prošli očkováním proti chřipce, nemůže se jim stát, že by touto nemocí onemocněli. Je však potřeba si uvědomit, že neexistuje univerzální očkování proti všem druhům chřipky. Každým rokem totiž vzniknout její nové mutace, které mohou být na předešlou vakcinaci imunní. Je tedy dobré se nechat přeočkovat každý rok.

Jak jsme psali již výše, chřipce se vyhnout bohužel nedá. Můžeme však dbát na prevenci, a to pravidelným mytím rukou a přísunem vitamínů, které nalezneme v ovoci a zelenině.

Autor:
Publikováno: 6. 10. 2022 13:27 Nahlásit obsah