Jak správně ohřát párky ve vodě, aby nepopraskaly? Spousta lidí dělá chybu

Jak správně ohřát párky ve vodě, aby nepopraskaly? Spousta lidí dělá chybu Zdroj: Shutterstock

Ohřívání párků ve vodě vám může připadat jako triviální záležitost, kterou zvládne každý. Zdání ale klame. Spousta lidí se při vaření párků dopouští zásadní chyby. Výsledkem jsou tak popraskané párky, které přišly o svou přirozenou šťavnatost. Jak tedy správně ohřát párky ve vodě, aby nepopraskaly? Držte se následujících pravidel.

Postup, jak správně uvařit párek

Aby vám párek nepopraskal a zachoval si svou šťavnatost, je naprosto zásadní, jakým způsobem jej budete vařit. Přesněji řečeno, párky nevařte, ale pouze ohřívejte. Ve vařící vodě by totiž praskly. Jak tedy při ohřevu párků postupovat?

1. Připravte si hrnec s poklicí, dejte do něj vodu ve výšce párků a hrnec postavte na sporák.

2. Do vlažné vody v hrnci vložte párky. Vodu pomalu zahřívejte těsně až k bodu varu. Jak jsme ale upozornili, je mnohem lepší vodu nevařit.

Zdroj: Shutterstock 3. Když budete mít pocit, že se voda v hrnci blíží k bodu varu, stáhněte sporák na minimum.

4. Ve vodě o teplotě 80 až 85 stupňů Celsia párky prohřívejte 5 až 10 minut, poté je můžete dát na talíř.

Výše uvedený postup, jak správně ohřát párky ve vodě, zaručí, že párky budou krásně prohřáté, šťavnaté a rozhodně nepopraskají. Když si je následně naservírujete na talíř, váš požitek z této pochoutky bude stoprocentní.

Na co dát pozor? Do párků při ohřevu nepíchejte vidličkou

Spousta z nás se při vaření párků ujišťuje, zda jsou již hotové, a píchá do nich vidličkou. A to je další chyba. Do párků při ohřevu nikdy nepíchejte vidličkou, mohly by opět popraskat.

Pokud jsou již párky hotové, i tehdy do nich nepíchejte vidličkou, abyste je mohli naservírovat na talíř. Párky raději podeberte (vidličkou či jiných kuchyňským náčiním) a tímto způsobem je dejte na talíř.

Zdroj: Shutterstock Tipy, jak jednoduše svléknout umělé střívko z párku a jak na svlékací párky

Ohřívali jste ve vodě párky v umělém střívku a nyní je potřebujete co nejjednodušeji svléknout? Umělého střívka z párku se velmi snadno zbavíte tak, když začnete párek loupat okamžitě po vytažení z horké vody. V momentě, kdy necháte párek i mírně zchladnout, budete pravděpodobně z párku nechtěně spolu se střívkem loupat i maso.

A jak je to se svlékacími párky? Pokud jde o klasické svlékací párky, igelit z nich samozřejmě sloupněte ještě před samotným ohřevem ve vodě.

Zdroj: Poradte.cz, Styl.instory.cz, Adbz.cz
Autor:
Publikováno: 1. 2. 2023 11:04 Nahlásit obsah