Vyléváte vodu z vařených brambor? Zbavujete se tak cenného zdroje vitaminů a minerálů

Vyléváte vodu z vařených brambor? Zbavujete se tak cenného zdroje vitaminů a minerálů Zdroj: Shutterstock.com

Děláme to automaticky. Do vody dáme vařit syrové brambory nakrájené na kostičky. Po jejich uvaření vařící vodu slijeme do odpadu. Brambory pak pošťoucháme nebo si z nich uděláme bramborovou kaši. Jenže zbavovat se vody z vařených brambor je opravdu velká škoda. Můžete ji totiž dále využít nejen při vaření, ale i při úklidu nebo péči o své tělo.

Vařené brambory: Cenný zdroj vitaminů a minerálů

Brambory jsou bohaté na vitaminy a minerály. Najdete v nich vitamin C, vápník, hořčík, měď, železo, draslík, zinek nebo fosfor. Jejich slupka je cenným zdrojem kyseliny listové a také kyseliny pantothenové.

Brambory tyto látky neztrácejí ani při vaření, i když jich ve srovnání se syrovým stavem obsahují mnohem méně. Právě při vaření se cenné látky nacházející se v bramborách dostávají i do vody. Voda z vařených brambor je bohatá hlavně na hořčík a draslík. Proto je škoda ji vylévat, co myslíte?

Zdroj: Shutterstock.com

Co s vodou z vařených brambor? Má víc využití, než byste čekala

Pokud dáte do čisté vody vařit dobře očištěné a dokonale propláchnuté brambory, ať už se slupkou, nebo bez, tuto vodu následně rozhodně nevylévejte do odpadu. Má totiž spoustu využití.

Solená voda z vařených brambor: Na kocovinu i k leštění příborů

Když oloupané brambory či brambory ve slupce opláchnete a dáte do vody, kterou následně osolíte, kromě výtečných vařených brambor získáte i něco jiného. A to velmi cennou tekutinu, která má spoustu využití. K čemu se tato bramborová voda hodí?

  • Na kocovinu: Vodu z brambor okmínujte a pijte po lžičkách. Zklidní vám žaludek.
  • Jako základ polévky: Vodu z brambor můžete využít jako základ rychlé polévky. Hodí se i k pouhému „nastavení“ polévek.
  • Jako kloktadlo: Máte zánět dásní nebo se trápíte paradontózou? V tom případě si svou ústní dutinu pravidelně kloktejte právě vodou z brambor.

  • Jako čistič připálenin: Co s připáleninou na dně hrnce? Zbavíte se jí tak, že na ni nalijete horkou a osolenou vodu z brambor.
  • K vyleštění skla a příborů: Touto bramborovou vodou vyleštíte také sklo a příbory. Máte-li matné a připálené sklo ve dveřích pečicí trouby, po použití horké bramborové vody bude jako nové.

Zdroj: Shutterstock.com

Nesolená voda z vařených brambor: Pro lesklejší vlasy i k odvodnění organismu

Další využití má také nesolená voda z vařených loupaných i neloupaných brambor. K čemu vám bude dobrá?

  • K odvodnění: Dopřejte si každý den sklenici nesolené vody z vařených brambor. Podpoříte tím postupné odvodnění svého organismu.
  • K péči o vlasy: Po každém mytí si své vlasy na závěr přelijte vlažnou nesolenou vodou z brambor. Vaše hříva se bude díky tomu krásně lesknout a bude hebčí a jemnější.
  • Jako postřik proti mšicím: Máte na rostlinách mšice? Jako přírodní postřik vyzkoušejte nesolenou vodu z brambor. Vodu nechte vychladnout, poté ji přelijte do rozprašovače a následně použijte.
Autor:
Publikováno: 13. 5. 2019 10:29 Nahlásit obsah
Loading...