Tradiční linecké cukroví: Příprava těsta, vyvalování, vykrajování, pečení a slepování mají několik pravidel
Linecké patří v Česku k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Při jeho přípravě se však nevyplatí jakkoliv experimentovat. Jak pří přípravě těsta na linecké, tak při dalších krocích přípravy lineckého cukroví byste měli dodržet tradiční postup. Výsledek bude díky tomu naprosto dokonalý.
Těsto na linecké má pevný poměr ingrediencí
Jak připravit těsto na linecké cukroví? Pokud se chcete držet tradičního způsobu, snažte se dodržet pevný poměr ingrediencí. A to 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru. Na propojení všech surovin se přidává žloutek nebo celé vejce.
V případě těsta na linecké se můžete setkat také s mírnými obměnami. Někdo do něj na ovonění přidává vanilkový cukr, pravou vanilku nebo strouhanou citronovou kůru. Jak tedy postupovat při přípravě tradičního těsta na linecké?
Základní recept na těsto na tradiční linecké cukroví
Ingredience:
- 420 gramů hladké mouky
- 140 gramů moučkového cukru
- 280 gramů změklého másla
- 2 kusy žloutků pokojové teploty
V míse nejprve smíchejte prosátou hladkou mouku s moučkovým cukrem. Do této sypké směsi přidejte změklé máslo a 2 kusy žloutků. Všechny suroviny zpracujte do hladkého těsta.
Vyvalování lineckého cukroví má několik pravidel
Připravili jste si těsto na tradiční linecké cukroví, které jste nechali odležet v lednici? V prvé řadě jej vydělejte z chladničky a rozdělte na 4 díly. 3 díly opět zabalte do fólie a vložte do lednice, pracovat vždy budete pouze s jedním dílem. Z jakého důvodu? Těsto na linecké musí být vždy dostatečně studené, aby se vám dobře vyvalovalo a abyste z něj mohli posléze dobře vykrájet konkrétní tvary.
Jeden díl těsta na linecké vyválejte na větším vále. K podsypávání lineckého těsta přitom na místo hladké mouky používejte moučkový cukr. Díky tomu bude výsledné linecké cukroví krásně vláčné, a nikoliv tvrdé a se stroupky. Zajímá vás, na jakou tloušťku linecké těsto vyvalovat? Ideálně na tloušťku 4 milimetry.
Vykrajování lineckého: V hlavní roli tradiční vykrajovátka i brčko
Do vyváleného těsta na linecké následně vytlačuje pomocí vykrajovátek určité tvary. Rozhodněte se nejlépe pro vykrajovátka v tradičním tvaru kolečka, kytičky, srdíčka nebo hvězdičky. Do jedné poloviny vykrojených tvarů přitom nezapomeňte udělat dírku pomocí malého kulatého vykrajovátka, k tomuto účelu můžete použít také širší brčko.
Vykrojený tvar následně podeberte příborovým nožem a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vykrájené linecké cukroví pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 8 až 10 minut. Jak poznáte, že je tradiční linecké cukroví hotové? Má lehce růžovou barvu.
Jakou marmeládu na linecké
Tradiční linecké cukroví je nejlepší péct již 20 dní před Vánoci. Slepit jej marmeládou nebo džemem však stačí zhruba týden před Štědrým dnem. Marmeláda se díky tomu do lineckého cukroví vsákne pouze částečně, přesně tak, jak to má být.
Zajímá vás, jakou marmeládou slepovat linecké cukroví? Rozhodněte se pro marmeládu nebo džem, které jsou kyselejší a které vnitřní vykrojené části lineckého dodají červenou barvou. Nejlepší volbou je v tomto případě rybízový džem, tedy konkrétně džem z čisté rybízové šťávy, který neobsahuje velké kousky a který se navíc velmi dobře roztírá. Linecké cukroví však nemusíte slepovat pouze rybízovým džemem. Někdo dává také jahodovou nebo meruňkovou marmeládu.
Tip: Před podáváním poprašte linecké cukroví moučkovým cukrem.
Zdroj: Novinky.cz, Toprecepty.cz, Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com, Ctidoma.cz