Domácí rakytníkový sirup za studena: Zdravý recept, kterým doplníte vitamin C a posílíte imunitu
Přemýšlíte, jak zpracovat úrodu plodů rakytníku řešetlákového? Z oranžových bobulí si vyrobte domácí rakytníkový sirup za studena, který je pro vaše tělo doslova vitaminovou bombou. Rakytníkový sirup nejen skvěle chutná, zároveň je bohatý na vitamin C, a tak posílí imunitu a také zajistí lepší ochranu proti virózám.
Co vše potřebujete na domácí rakytníkový sirup za studena
✓ čerstvé a zralé plody rakytníku řešetlákového
✓ cukr krystal
✓ odšťavňovač
Jak připravit domácí rakytníkový sirup za studena
1. Bobule rakytníku řešetlákového operte ve vodě a nechte okapat. Následně je odšťavněte v odšťavňovači. Jestliže nemáte odšťavňovač, můžete plody rakytníku propasírovat také přes síto - tato metoda je však mnohem pracnější.
2. Vzniklou rakytníkovou šťávu smíchejte v hrnci s cukrem krystalem. A to v poměru 1 litr rakytníkové šťávy na 1 kilogram cukru krystalu.
3. Hrnec s rakytníkovou šťávou a cukrem postavte na sporák, na kterém základ na domácí rakytníkový sirup postupně zahřívejte, ale nevařte. Poté, co se cukr rozpustí, hrnec odstavte. Pamatujte na to, že domácí rakytníkový sirup za studena nesmí nikdy projít varem.
4. Ještě za horka plňte domácí rakytníkový sirup do čistých lahví, které zavíčkujte. Hotový sirup skladujte v chladnu a ve tmě (ideálně v lednici nebo ve sklepě).
Tip: Rakytníkový sirup můžete zakonzervovat přidáním menšího množství kyseliny citronové.
Domácí rakytníkový sirup a jeho účinky na zdraví
Proč se vám vyplatí připravit si domácí rakytníkový sirup za studena? Velkou službu uděláte nejen svým chuťovým buňkám, ale zejména svému zdraví. Jelikož sirup z plodů rakytníku řešetlákového při přípravě neprochází varem, zůstává v něm zachována spousta cenných látek.
Rakytníkový sirup má dále detoxikační vlastnosti, zvyšuje odolnost organismu vůči stresu, podporuje trávení nebo reguluje krevní oběh. Uvítáte rovněž, že příznivě ovlivňuje tvorbu žluči a trávicích enzymů.
Zdroj: Jenženy.cz, Brno.rozhlas.cz