Domácí salko chutná jako z obchodu: Na jeho recept potřebujete pouze tři přísady

Domácí salko chutná jako z obchodu: Na jeho recept potřebujete pouze tři přísady Zdroj: Shutterstock.com

Slazeného kondenzovaného mléka neboli salka není nikdy dost. A to zvlášť v době adventu, kdy jej potřebujeme jako jednu z přísad do cukroví nebo k přípravě vaječného koňaku. Co když jste si jej ale zapomněli koupit a nutně jej potřebujete? Nevadí. Vyrobit salko můžete velmi jednoduše i v domácích podmínkách.

Domácí salko vás vyjde levněji nežli kupované

Domácí slazené kondenzované mléko si můžete připravit v pohodlí svého domova jenom ze tří základních ingrediencí. Nejen, že výborně chutná. Jeho výroba vás vyjde mnohem levněji, než kdybyste si měli plechovku salka kupovat v obchodě.

Co vše tedy na domácí salko potřebujete? Připravte si pouze plnotučné mléko, krystalový cukr a máslo. Podle následujícího receptu si připravíte zhruba 300 gramů domácího slazeného kondenzovaného mléka. Jeho příprava vám potrvá asi jednu hodinu.

Tři přísady na výrobu domácího salka

  • 600 mililitrů plnotučného mléka
  • 200 gramů cukru krystalu
  • 40 gramů másla

Zdroj: Shutterstock.com Výroba slazeného kondenzovaného mléka krok za krokem

1. Připravte si hrnec s nepřilnavým dnem, do kterého vložte všechny ingredience.

2. Až směs projde varem, snižte mírně plamen. Domácí salko vařte za stálého míchání až do zhoustnutí zhruba 25 až 40 minut.

3. Až salko zhoustne a bude se svou konzistencí podobat pudinku, odstavte jej a nechte vychladnout. Než jej využijete k výrobě krému do cukroví nebo k přípravě vaječného koňaku, skladujte jej v lednici.

Tip: Potřebujete do cukroví karamelové salko? Poté, až domácí salko při vaření zhoustne, neodstavujte jej a přidejte naopak plamen. Počkejte, až začne salko vřít, teplotu nesnižujte a za stálého míchání jej nechte zkaramelizovat.

Z domácího kondenzovaného mléka si vyrobíte i pikao

Máte chuť na domácí pikao? Jeho příprava je také velmi jednoduchá. Řiďte se stejným receptem jako na domácí salko, pouze místo 200 gramů použijte 300 gramů cukru. Do domácího pikaa dále patří dvě lžíce kvalitního kakaa a půl tabulky čokolády na vaření. Tuto směs opět za stálého míchání vařte do zhoustnutí a pak odstavte.

Autor:
Publikováno: 4. 12. 2020 10:16 Nahlásit obsah