Jak zpracovat borůvky: Upečte si hrnkový koláč s drobenkou, připravte domácí zmrzlinu nebo vyrobte sirup za studena

Sezona borůvek je v plném proudu. Ať už jste si tyto tmavofialové plody nasbírali v lese, nebo koupili na trhu, jistě přemýšlíte nad tím, jak je zpracovat. Využití borůvek je opravdu široké. Přinášíme několik receptů, které zachutnají i vám.
Hrnkový koláč s borůvkami a drobenkou: Klasika, která nikdy neomrzí
Potřebujete:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystalu
- 2 vejce
- 0,5 kostky změklého másla
- 0,75 hrnku mléka
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- čerstvé borůvky
- V misce smíchejte polohrubou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr a změklé máslo. Tímto způsobem vám vznikne sypká drobenka.
- Jeden hrnek drobenky si z mísy odeberte bokem. Tuto drobenku později použijete na posypání koláče.
- Do zbylé drobenky v míse přidejte prášek do pečiva, vejce a mléko. Vše zpracujte na těsto, které následně vylijte na plech vyložený pečicím papírem.
- Těsto následně rovnoměrně posypejte čerstvými borůvkami, které nakonec zasypte drobenkou.
- Borůvkový koláč pečte do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia.
Tip: Chcete si pochutnat i na dalších pečených borůvkových dobrotách? Vyzkoušejte borůvkové muffiny nebo borůvkovou buchtu s tvarohem. Vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi.
Domácí borůvková zmrzlina: Její přípravu zvládnete během pár minut
Příprava borůvkové zmrzliny je naprosto jednoduchá záležitost. Výsledek vás ovšem překvapí. K její přípravě vám postačí bílý řecký jogurt, čerstvé borůvky a med (nebo javorový sirup). Množství jednotlivých ingrediencí si přitom zvolte dle své chuti.
Borůvkový sirup: Svou lahodnou chutí vás potěší na dlouhé měsíce
Potřebujete:
- 1 kg borůvek
- 1,5 kg cukru krystalu
- skořici a hřebíček dle chuti
- 4 g kyseliny citronové
- velkou zavařovací sklenici
- Čerstvé borůvky přeberte a omyjte. Následně je rozmačkejte.
- Připravte si čistou zavařovací sklenici, v níž vrstvěte rozmačkané borůvky a cukr krystal. Každá vrstva by měla mít zhruba 2 centimetry. Do jednotlivých vrstev můžete dle chuti přidat také koření.
- Zavařovací sklenici překryjte potravinářskou fólií a zagumičkujte. Následně ji nechte stát v lednici 2 až 3 dny, během kterých se bude cukr rozpouštět a začne vznikat šťáva. V případě potřeby můžete promíchat.
- Vzniklou šťávu přeceďte do hrnce a přidejte k ní kyselinu citronovou. Borůvkový sirup zahřejte na teplotu 85 stupňů Celsia a poté odstavte. Následně jej přelijte do čistých uzavíratelných lahví a skladujte v chladnu.
Jak dále zpracovat borůvky
Jakým dalším způsobem můžete borůvky? Rozhodně si z nich připravte také ovocné knedlíky. Vyzkoušet můžete také borůvkový cheesecake, borůvkové smoothie nebo ovesnou kaši s borůvkami. Tyto lesní plody vám zachutnají i v kombinaci s lívanečkami či palačinkami.
A nejen to. Na borůvkách si zkuste smlsnout i jinak. Tento poklad z lesa jednoduše zobejte v čerstvém stavu. Borůvky jsou doslova zázračným ovocem pozitivně ovlivňujícím vaše zdraví. A co víc: Blahodárně působí zejména na pokožku vašeho těla. Předcházejí tvorbě vrásek a zanechají vaši pleť mnohem zářivější a jasnější. O tom, že borůvky patří ke kosmetickým zázrakům, jsme se ostatně rozepsali v tomto našem článku.