Jak zpracovat borůvky: Upečte si hrnkový koláč s drobenkou, připravte domácí zmrzlinu nebo vyrobte sirup za studena

Jak zpracovat borůvky: Upečte si hrnkový koláč s drobenkou, připravte domácí zmrzlinu nebo vyrobte sirup za studena Zdroj: Shutterstock.com

Sezona borůvek je v plném proudu. Ať už jste si tyto tmavofialové plody nasbírali v lese, nebo koupili na trhu, jistě přemýšlíte nad tím, jak je zpracovat. Využití borůvek je opravdu široké. Přinášíme několik receptů, které zachutnají i vám.

Hrnkový koláč s borůvkami a drobenkou: Klasika, která nikdy neomrzí

Potřebujete:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystalu
  • 2 vejce
  • 0,5 kostky změklého másla
  • 0,75 hrnku mléka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • čerstvé borůvky

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

  1. V misce smíchejte polohrubou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr a změklé máslo. Tímto způsobem vám vznikne sypká drobenka.
  2. Jeden hrnek drobenky si z mísy odeberte bokem. Tuto drobenku později použijete na posypání koláče.
  3. Do zbylé drobenky v míse přidejte prášek do pečiva, vejce a mléko. Vše zpracujte na těsto, které následně vylijte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Těsto následně rovnoměrně posypejte čerstvými borůvkami, které nakonec zasypte drobenkou.
  5. Borůvkový koláč pečte do zlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Tip: Chcete si pochutnat i na dalších pečených borůvkových dobrotách? Vyzkoušejte borůvkové muffiny nebo borůvkovou buchtu s tvarohem. Vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi.

Domácí borůvková zmrzlina: Její přípravu zvládnete během pár minut

Příprava borůvkové zmrzliny je naprosto jednoduchá záležitost. Výsledek vás ovšem překvapí. K její přípravě vám postačí bílý řecký jogurt, čerstvé borůvky a med (nebo javorový sirup). Množství jednotlivých ingrediencí si přitom zvolte dle své chuti.

Čerstvé borůvky přitom rozmačkejte vidličkou, přidejte k nim bílý jogurt a doslaďte medem nebo javorovým sirupem. Hotovou směsí naplňte formy na nanuky a následně vložte do mrazničky. Za několik hodin si můžete pochutnat na výtečné domácí borůvkové zmrzlině.

Borůvkový sirup: Svou lahodnou chutí vás potěší na dlouhé měsíce

Potřebujete:

  • 1 kg borůvek
  • 1,5 kg cukru krystalu
  • skořici a hřebíček dle chuti
  • 4 g kyseliny citronové
  • velkou zavařovací sklenici

Zdroj: Shutterstock.com Postup: 

  1. Čerstvé borůvky přeberte a omyjte. Následně je rozmačkejte. 
  2. Připravte si čistou zavařovací sklenici, v níž vrstvěte rozmačkané borůvky a cukr krystal. Každá vrstva by měla mít zhruba 2 centimetry. Do jednotlivých vrstev můžete dle chuti přidat také koření.
  3. Zavařovací sklenici překryjte potravinářskou fólií a zagumičkujte. Následně ji nechte stát v lednici 2 až 3 dny, během kterých se bude cukr rozpouštět a začne vznikat šťáva. V případě potřeby můžete promíchat.
  4. Vzniklou šťávu přeceďte do hrnce a přidejte k ní kyselinu citronovou. Borůvkový sirup zahřejte na teplotu 85 stupňů Celsia a poté odstavte. Následně jej přelijte do čistých uzavíratelných lahví a skladujte v chladnu.

Jak dále zpracovat borůvky

Jakým dalším způsobem můžete borůvky? Rozhodně si z nich připravte také ovocné knedlíky. Vyzkoušet můžete také borůvkový cheesecake, borůvkové smoothie nebo ovesnou kaši s borůvkami. Tyto lesní plody vám zachutnají i v kombinaci s lívanečkami či palačinkami.

A nejen to. Na borůvkách si zkuste smlsnout i jinak. Tento poklad z lesa jednoduše zobejte v čerstvém stavu. Borůvky jsou doslova zázračným ovocem pozitivně ovlivňujícím vaše zdraví. A co víc: Blahodárně působí zejména na pokožku vašeho těla. Předcházejí tvorbě vrásek a zanechají vaši pleť mnohem zářivější a jasnější. O tom, že borůvky patří ke kosmetickým zázrakům, jsme se ostatně rozepsali v tomto našem článku.
Autor:
Publikováno: 16. 7. 2020 12:47 Nahlásit obsah