Léto je čas zeleninových salátů. Přinášíme tipy na zdravé recepty, které si můžete dopřát i k obědu

Léto je čas zeleninových salátů. Přinášíme tipy na zdravé recepty, které si můžete dopřát i k obědu Zdroj: Shutterstock.com

Dali byste si v létě něco zdravého a lehkého, na čem si navíc pochutnáte? Připravte si z čerstvé zeleniny několik variací zeleninových salátů, které by neměly chybět v žádném letním jídelníčku. Vyzkoušejte následující recepty na zeleninové saláty, které kromě čerstvé zeleniny obsahují i sýr, dýňová semínka, mátu nebo olivy.

Zeleninový salát z čerstvých paprik a okurek

Potřebujete:

  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 2 žluté papriky nakrájené na kolečka
  • 0,5 šálku černých oliv
  • 1 salátovou okurku nakrájenou na kostičky a zbavenou slupky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

V misce nejprve smíchejte citronovou šťávu, olivový olej a prolisovaný česnek. Přidejte černé olivy a hotový dresink poctivě promíchejte.

Vezměte si velký talíř a úhledně na něj poskládejte nakrájenou papriku a okurku. Tuto čerstvou zeleninu rovnoměrně pokapejte česnekovým dresinkem s olivami. Hotový zeleninový salát dle chuti osolte a opepřete a následně ihned podávejte.

Zdroj: Shutterstock.com Melounový salát s olivami a feta sýrem

Potřebujete:

  • 250 gramů dužiny červeného melounu nakrájené na kostičky
  • 7 ks černých oliv
  • 4 ks cherry rajčat
  • 50 gramů sýru fera
  • 1 stonek jarní cibulky nakrájený na kolečka
  • 1 čajovou lžičku sójové omáčky
  • 1 čajovou lžičku čerstvé petrželky
  • 0,3 čajové lžičky sušeného nebo čerstvého oregana
  • 2 lžíce oloupaných dýňových semínek
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • špetku soli
  • špetku citronové kůry
  • 1 čajovou lžičku citronové šťávy
  • 1 čajovou lžičku cukru

Postup:

I z melounu, který chutná sladce, vyčarujete perfektní zeleninový salát. Dužinu vodního melounu nejprve nakrájejte na kostičky a pak ji dochuťe sójovou omáčku a solí. Dále přidejte nakrájenou jarní cibulku, kostičky sýru feta a rozpůlená cherry rajčátka.

Následně se pusťte do přípravy dresinku, který si vyrobíte smícháním olivového oleje, petrželky, oregana, citronové šťávy a kůry a cukru. Tento dresink následně přidejte ke směsi v misce a dobře promíchejte.

Hotový melounový salát s olivami a feta sýrem ihned servírujte na talíři, kde jej ještě posypte opraženými dýňovými semínky.

Zdroj: Shutterstock.com Zeleninový salát s mátou

Potřebujete:

  • 3 střední salátové okurky oloupané a nakrájené na kostičky
  • 8 ks cherry rajčat
  • snítku čerstvé máty
  • 9 zelených oliv
  • šťávu z jednoho citronu
  • špetku cukru
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Dejte do misky pokrájené salátové okurky, zakápněte citronovou šťávou a rovnoměrně osolte. Následně do mixéru vložte 6 oliv, olivový olej a špetku pepře. Vznikne vám tak hladké pyré, které přidejte k okurkám. K základu na zeleninový salát následně dejte také poloviny cherry rajčátek a dobře promíchejte. Tento zeleninový salát servírujte zdobený mátou a kolečky 3 nakrájených zelených oliv.

Autor:
Publikováno: 10. 7. 2020 14:00 Nahlásit obsah