Léto je čas zeleninových salátů. Přinášíme tipy na zdravé recepty, které si můžete dopřát i k obědu

Dali byste si v létě něco zdravého a lehkého, na čem si navíc pochutnáte? Připravte si z čerstvé zeleniny několik variací zeleninových salátů, které by neměly chybět v žádném letním jídelníčku. Vyzkoušejte následující recepty na zeleninové saláty, které kromě čerstvé zeleniny obsahují i sýr, dýňová semínka, mátu nebo olivy.
Zeleninový salát z čerstvých paprik a okurek
Potřebujete:
- 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
- 2 žluté papriky nakrájené na kolečka
- 0,5 šálku černých oliv
- 1 salátovou okurku nakrájenou na kostičky a zbavenou slupky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
V misce nejprve smíchejte citronovou šťávu, olivový olej a prolisovaný česnek. Přidejte černé olivy a hotový dresink poctivě promíchejte.
Vezměte si velký talíř a úhledně na něj poskládejte nakrájenou papriku a okurku. Tuto čerstvou zeleninu rovnoměrně pokapejte česnekovým dresinkem s olivami. Hotový zeleninový salát dle chuti osolte a opepřete a následně ihned podávejte.
Melounový salát s olivami a feta sýrem

Potřebujete:
- 250 gramů dužiny červeného melounu nakrájené na kostičky
- 7 ks černých oliv
- 4 ks cherry rajčat
- 50 gramů sýru fera
- 1 stonek jarní cibulky nakrájený na kolečka
- 1 čajovou lžičku sójové omáčky
- 1 čajovou lžičku čerstvé petrželky
- 0,3 čajové lžičky sušeného nebo čerstvého oregana
- 2 lžíce oloupaných dýňových semínek
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- špetku soli
- špetku citronové kůry
- 1 čajovou lžičku citronové šťávy
- 1 čajovou lžičku cukru
Postup:
I z melounu, který chutná sladce, vyčarujete perfektní zeleninový salát. Dužinu vodního melounu nejprve nakrájejte na kostičky a pak ji dochuťe sójovou omáčku a solí. Dále přidejte nakrájenou jarní cibulku, kostičky sýru feta a rozpůlená cherry rajčátka.
Hotový melounový salát s olivami a feta sýrem ihned servírujte na talíři, kde jej ještě posypte opraženými dýňovými semínky.
Zeleninový salát s mátou

Potřebujete:
- 3 střední salátové okurky oloupané a nakrájené na kostičky
- 8 ks cherry rajčat
- snítku čerstvé máty
- 9 zelených oliv
- šťávu z jednoho citronu
- špetku cukru
- 1,5 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Dejte do misky pokrájené salátové okurky, zakápněte citronovou šťávou a rovnoměrně osolte. Následně do mixéru vložte 6 oliv, olivový olej a špetku pepře. Vznikne vám tak hladké pyré, které přidejte k okurkám. K základu na zeleninový salát následně dejte také poloviny cherry rajčátek a dobře promíchejte. Tento zeleninový salát servírujte zdobený mátou a kolečky 3 nakrájených zelených oliv.