Nejlepší bramboráky, po kterých se utlučete. Přinášíme triky, jak je udělat

Nejlepší bramboráky, po kterých se utlučete. Přinášíme triky, jak je udělat Zdroj: Shutterstock

Dali byste si do zlatova vysmažené a křupavé bramboráky, které budou uvnitř dokonale vláčné? I když nejde o zdravé jídlo, proč si jej čas od času nedopřát. Máme pro vás několik triků na nejlepší bramboráky, po kterých se u vás doma doslova zapráší.

Bramboráky, které se vám povedou na jedničku s hvězdičkou

Bramboráky patří k oblíbeným domácím pokrmům, které si jednou za čas připraví každý z nás. Máte svůj oblíbený recept na bramboráky? Díky našim fíglům vám bude tento pokrm chutnat ještě víc. Následující triky, jak smažit bramborák, také zaručí, že tento pokrm nebude nikdy na povrchu spálený a uvnitř syrový.

Na bramboráky se hodí moučné brambory, tedy varný typ C

Pro přípravu bramboráků jsou nejlepší brambory varného typu C. Tyto brambory při vaření moučnatí a lehce se rozsýpají. Jelikož brambory varného typu C obsahují nejvíc škrobu, jsou na přípravu bramboráků jako dělané. Škrob totiž bramborákové těsto nádherně propojí.

Brambory na bramboráky nastrouhejte nahrubo a vyždímejte z nich tekutinu

Jaký je základ tradičního českého bramboráku? Rozhodně moučné brambory, které nastrouháte nahrubo. Díky tomuto fíglu budou mít bramboráky nádherně roztřepené a křupavé okraje. Z nastrouhaných brambor následně nezapomeňte vyždímat přebytečnou tekutinu, díky tomu nebude bramborákové těsto tzv. plavat.

Zdroj: Shutterstock Bramboráky smažte na sádle

Jestli si chcete opravdu pochutnat na vynikajících bramborácích, zapomeňte na dietu. Místo na oleji zkuste bramboráky smažit na sádle, budou chutnat mnohem lepe. Jestli jste se ale rozhodli, že se oleje nevzdáte, přidejte do něj alespoň jednu polévkovou lžíci sádla. Právě sádlo bramboráky neskutečně ovoní a dodá jim lepší chuť.

Smažení bramboráků na pánvi? Jenom při střední teplotě

Dali jste do pánve sádlo nebo olej, které jste dostatečně rozpálili a nyní se chystáte na samotné smažení bramboráků? Důležité je, abyste bramboráky smažili vždy na střední teplotě. Pokud byste tyto bramborové placky smažili při nízké teplotě, nezezlátly by a nebyly by křupavé. Naopak při smažení při příliš vysoké teplotě, by byly na povrchu až spálené a uvnitř syrové.

Recept na nejlepší bramboráky

Příprava bramboráků je náročná především časově, ovšem vaše kuchařské snažení se vám tisícinásobně vyplatí. Které ingredience tedy potřebujete na tradiční české bramboráky?

  • 1 kilogram moučných brambor
  • 4-8 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • sádlo na smažení

Zdroj: Shutterstock Příprava bramboráků krok za krokem

1. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte z nich v utěrce všechnu přebytečnou tekutinu. 

2. Do brambor přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše zpracujte na těsto.

3. Na širokou pánev dejte několik lžic sádla. Pánev rozehřejte na středním plamenu.

4. Na pánev dejte jednu až dvě polévkové lžíce bramborákového těsta, za kterého tvarujte bramboráky. Bramboráky opečte z obou stran do zlatova.

5. Poté, co jsou bramboráky hotové, odsajte z nich přebytečnou mastnotu pomocí papírové kuchyňské utěrky.

Čím bramborákové těsto ozvláštnit? Slaninou, uzeným masem, škvarky či klobásou, které nakrájejte na kostičky.

Autor:
Publikováno: 19. 3. 2021 12:00 Nahlásit obsah