Recept na svatomartinské rohlíčky: Vyzkoušejte kynutou i nekynutou verzi i několik druhů náplně

Recept na svatomartinské rohlíčky: Vyzkoušejte kynutou i nekynutou verzi i několik druhů náplně Zdroj: Pixabay

K svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, se váže hned několik tradic. Kromě toho, že svatý Martin obvykle přijíždí na bílém koni, si v tento den můžete vychutnat také svatomartinskou husu nebo svatomartinské víno. A co si k tomu upéct i svatomartinské rohlíčky? Přinášíme recepty na tuto sladkou pochoutku, ověřené generacemi.

Tradice svatomartinských rohlíčků

Naše babičky a prababičky připravovaly svatomartinské rohlíčky u příležitosti nadcházejícího svátku svatého Martina. Toto tradiční sladké pečivo přitom svým zahnutým tvarem symbolizuje podkovu koně, na kterém právě 11. listopadu přijíždí svatý Martin.

Chcete si letos svatomartinské rohlíčky upéct také? Receptů na tuto martinskou pochoutku existuje spousta. Můžete si připravit jak svatomartinské rohlíčky kynuté, tak nekynuté. A čím je plnit? Svatomartinské rohlíčky jsou nejlepší s mletými vlašskými ořechy, švestkovými povidly, mletým mákem, jablky nebo tvarohem. 

Abyste se v receptech na svatomartinské rohlíčky neztratili, máme pro vás ochutnávku těch nejlepších z nich. Které stojí za to si na svatého Martina upéct?

Svatomartinské rohlíčky kynuté

Ingredience:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 250 mililitrů 31procentní smetany
  • 75 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů změklého másla
  • špetka soli
  • vejce na potření

Postup:

Zahřejte mírně smetanu, rozdrobte do ní droždí, přidejte špetku cukru a zamíchejte. Během 15 minut nechte vzejít kvásek, který posléze smíchejte s dalšími surovinami. Tedy hladkou a polohrubou moukou, změklým máslem, dvěma žloutky, moučkovým cukrem a špetkou soli. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které nechte další 2 hodiny kynout. 

Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly, rozválejte na pomoučeném vále a rozkrájejte na trojúhelníky, které plňte ořechovou, makovou, tvarohovou či povidlovou náplní. Svatomartinské rohlíčky následně zaviňte a lehce zahněte. 

Hotové svatomartinské rohlíčky postupně klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte do zlatova v troubě rozehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby svatomartinské rohlíčky poprašte moučkovým cukrem. Poté si na této martinské delikatese můžete již dle libosti pochutnat. 

Svatomartinské rohlíčky nekynuté ze zakysané smetany

Ingredience:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 200 gramů změklého másla
  • 0,25 kávové lžičky soli
  • 190 gramů tučnější zakysané smetany

Postup:

Z výše uvedených surovin připravte těsto, které nechte půl hodiny odležet v lednici. Těsto na nekynuté svatomartinské rohlíčky poté rozválejte na pomoučeném vále a krájejte na trojúhelníčky, které plňte například ořechovou náplní s rumem.

Nekynuté svatomartinské rohlíčky ze zakysané smetany pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Po upečení tuto dobrotu ještě pocukrujte.

Náplně do svatomartinských rohlíčků

Zajímá vás, jak připravit jednotlivé náplně do svatomartinských rohlíčků? Zamilujete si především tyto:

Ořechová náplň: Svařte 250 mililitrů mléka s polévkovou lžičkou skořice, 120 gramy krystalového cukru a 2 balíčky vanilkového cukru. Do této směsi poté přidejte 300 gramů mletých vlašských ořechů a 50 gramů drcených piškotů. Do vlažné ořechové náplně přidejte na závěr 1 celé vejce.

Ořechová náplň s rumem: Smíchejte dohromady 250 gramů mletých vlašských ořechů, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 velký bílek a 2 polévkové lžíce rumu.

Jablečná náplň: Na hrubém struhadle nastrouhejte čtyři velká oloupaná jablka. Strouhaná jablka následně smíchejte s 2 polévkovými lžícemi vody, špetkou citronové kůry, 1 vanilkovým cukrem, půl lžičkou mleté skořice a 2 kusy hřebíčku. Jablečnou směs dejte vařit a poté ji odstavte. Až dostatečně vychladne, použijte ji k plnění svatomartinských rohlíčků.

Maková náplň: Smíchejte 150 gramů mletého máku s 100 mililitry teplého mléka. Do směsi přidejte plátek másla, 2 polévkové lžíce strouhaného perníku a dle chuti skořici, med a cukr. Tuto směs krátce povařte a poté odstavte. Po vychladnutí již můžete makovou náplň použít k plnění.

Tvarohová náplň: Smíchejte 250 gramů polotučného tvarohu s 1 celým vejcem, 250 gramy moučkového cukru, 1 lžící citronové kůry, 1 lžičkou rumové tresti a hrstí předem namočených rozinek. 

Zdroj: Sladkavanilka.cz, Gurmanka.cz, Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 9. 11. 2021 10:43 Nahlásit obsah