Kdy co péct na Velikonoce: Jidáše na Škaredou středu či Zelený čtvrtek, mazanec a beránka pak na Bílou sobotu
Zajímá vás, kdy péct jidáše a kdy se pustit do pečení mazance a velikonočního beránka? Naši předkové dbali na to, aby o Velikonocích probíhala příprava tohoto sladkého pečiva podle tradic. Jidáše, mazanec i velikonoční beránek se proto vždy pekly v jeden určitý den.
Škaredá středa nebo Zelený čtvrtek: Jidáše
K tradičnímu velikonočnímu pečivu našich předků patří jidáše, které se připravují z kynutého těsta slazeného medem a které připomínají Jidášovu zradu. Lidová tradice říká, že by se jidáše měly jíst na Zelený čtvrtek. Z jakého důvodu? Zelený čtvrtek je totiž dnem odpuštění. Do pečení jidášů se tedy s ohledem na tradici můžete pustit již na Škaredou středu nebo brzy ráno na Zelený čtvrtek.
Naši předci rovněž věřili tomu, že pokud si dají na Zelený čtvrtek jidáše již k snídani, tento zvyk je ochrání před zdravotními problémy a zajistí jim pevné zdraví. Lidé v minulosti měli rovněž za to, že člověk, které si pochutná na Zelený čtvrtek na jidáších, bude v následujícím roce chráněn před bodnutím vosy nebo uštknutím hada.
Bílá sobota: Mazanec
Dle tradice by mělo pečení mazance probíhat na Bílou sobotu, aby bylo toto sladké pečivo z kynutého těsta přichystáno na Velikonoční neděli. V neděli ráno chodily hospodyně s upečeným mazancem do kostela pro tzv. svaté pomazání neboli posvěcení. Právě proto se tomuto tradičnímu pečivu říkalo svěceník, následně dostal lidové pojmenování pomazanec a mazanec.
Mazanec, který má tvar bochánku, byl pro naše předky symbolem odříkání a také oslavou nového života. Majetnější rodiny o Bílé sobotě nepekly pouze jeden mazanec, ale naopak připravovaly více menších mazanců určených pro každého člena rodiny. Pokud si to rodina mohla dovolit, přidávala do mazance také navíc tvaroh a rozinky nebo jej sypala plátky mandlí.
Bílá sobota: Velikonoční beránek
Naši předkové tradičně pekli na Bílou sobotu i velikonočního beránka. A to z toho důvodu, aby jej mohli v neděli ráno stejně jako mazanec odnést do kostela na posvěcení. Po mši si mohla rodina na velikonočním beránku již pochutnávat.
Na rozdíl od jidášů a mazance se velikonoční beránek zpravidla nepřipravuje z kynutého těsta, nýbrž z klasického třeného těsta. Výborně chutná také tvarohový velikonoční beránek. K tomu, abyste jej připravili, potřebujete klasickou kameninovou formu složenou ze dvou částí.
Kdy rozhodně nepéct o Velikonocích? Na Velký pátek
Nepečete striktně jidáše na Škaredou středu či Zelený čtvrtek nebo velikonočního beránka a mazanec na Bílou sobotu? Pokud se do pečení tradičního velikonočního pečiva pouštíte s ohledem na své možnosti, vyhněte se Velkému pátku. Podle lidové pověry je v tento den zakázáno péct.
Zdroj: Wikipedia.org/Mazanec, Pecenevarene.cz, Wikipedia.org/Jidase, Toprecepty.cz, Blesk.cz