Nejlepší bramborový salát připravíte z brambor varného typu A. Přinášíme klasický recept, který chutná jako od babičky

Nejlepší bramborový salát připravíte z brambor varného typu A. Přinášíme klasický recept, který chutná jako od babičky Zdroj: Shutterstock.com

Jaká by to byla štědrovečerní večeře bez vánočního bramborového salátu? Aby byla tato příloha ke smaženému kapru skutečně dokonalá, vyplatí se vám dodržovat několik základních pravidel. Ať už se jedná o správný výběr odrůdy brambor nebo volbu toho nejlepšího receptu na bramborový salát. Na co tedy konkrétně myslet?

Jaké brambory jsou nejlepší na bramborový salát

Aby byl bramborový salát, kteří připravujete na štědrovečerní večeři, skutečně dokonalý, dejte si v prvém řadě záležet na výběru samotných brambor. Do bramborového salátu jsou nejlepší brambory varného typu A, které mají pevnou dužninu a nerozpadají se ani po uvaření. Tyto brambory jsou lojovaté, tzn. když je uvaříte, nemoučnatí. 

Keřkovské rohlíčky: Odrůda ideální na vánoční bramborový salát

Vyhlášeným typem brambor, které se hodí na vánoční bramborový salát, jsou keřkovské rohlíčky. Tato odrůda byla vyšlechtěná v roce 1940 ve šlechtitelské stanici Keřkov u Přibyslavi na Vysočině, odkud je tedy odvozen jejich název. A proč se jim říká rohlíčky? Podle jejich nezaměnitelnému tvaru.

Keřkovské rohlíčky mají pevnou a tuhou dužninu, kterou si uchovávají i po uvaření. Jelikož se díky svým vlastnostem řadí k bramborám varného typu A, jsou vynikající k přípravě bramborových salátů.

Zdroj: Shutterstock.com Kdy vařit brambory na bramborový salát

Asi budete souhlasit s tím, že vánoční bramborový salát chutná nejlépe odleželý. Připravujte jej tedy ideálně večer před Štědrým dnem. Brambory na bramborový salát můžete ve vodě vařit již 23. prosince ráno. Brambory vařte ve slupce a velmi mírně je osolte. Že jsou uvařené, poznáte snadno vidličkou.

Z uvařených brambor na bramborový salát sceďte vodu a brambory nechte vychladnout (ideálně na terase nebo balkoně). Brambory loupejte, až když jsou zcela studené.

Zdroj: Shutterstock.com Recept na bramborový salát: Nejoblíbenější je klasika s majonézou

Chtěli byste si na Štědrý večer pochutnat na klasickém bramborovém salátu jako od babičky? V tom případě si připravte tyto ingredience:

  • 2 kilogramy uvařených a oloupaných brambor varného typu A
  • 1,5 sklenice sterilované zeleniny na bramborový salát, která obsahuje mrkev, okurku, cibuli a hrášek
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 sklenici poctivé majonézy (přidat či ubrat majonézu můžete dle chuti)
  • sůl a mletý pepř

23. prosince ráno si uvařte nejen brambory ve slupce, ale také vejce natvrdo. Až brambory a vejce vychladnou, oloupejte je a následně je přes strunový kráječ na vařené brambory postupně propasírujte do větší misky.

Ke směsi brambor a vajec přidejte nadrobno nakrájenou sterilovanou zeleninu a následně také majonézu. Vše dobře promíchejte, aby se jednotlivé složky bramborového salátu dobře propojily. Na závěr bramborový salát dochuťte solí a mletým pepřem. Po promíchání nechte hotový vánoční bramborový salát odpočinout do druhého dne (tedy do 24. prosince) v lednici. Nejlepší totiž chutná uleželý.

Autor:
Publikováno: 22. 12. 2020 10:29 Nahlásit obsah