Nejlepší drobenka na koláč: Tajemstvím receptu je správný poměr surovin

Nejlepší drobenka na koláč: Tajemstvím receptu je správný poměr surovin Zdroj: Shutterstock

Kdo by v létě nemiloval ovocné koláče s drobenkou? Bez drobenky totiž nejsou lité či kynuté koláče tím pravým ořechovým. Právě drobenka je sladkou tečkou, která dokáže koláč vyladit do dokonalosti. Jak ale udělat drobenku, aby byla správně drobivá, a ne mastná? Máme pro vás základní recept na perfektní drobenku. Vyzkoušejte i její chuťové variace.

Základní recept na drobenku

Jak má vypadat dokonalá drobenka na koláč? Drobenka má být drobivá, a přitom držet v pevných hrudkách. Neměla by být ovšem ani mastná. Po upečení by navíc měla na koláči úžasně křupat. Jak tedy udělat tu nejlepší drobenku?

Pro přípravu základního receptu na drobenku si připravte polohrubou mouku, změklé máslo a krystalový cukr. A teď to nejdůležitější: Všechny suroviny do sebe zpracujte v poměru 2 : 1 : 1. Tedy 2 díly polohrubé mouky, 1 díl změklého másla a 1 díl krystalového cukru.

Zdroj: Shutterstock Jak se drobenka používá

Připravujete ovocný koláč? Drobenka patří až na jeho úplný závěr. Nejprve tedy vylijte těsto na vymazaný plech, poklaďte jej rovnoměrně ovocem a vše následně zasypte drobenkou, kterou rozhodně nešetřete. Tento koláč pečte do zlatova. Měl by být vláčný a drobenka by měla na jeho povrchu krásně křupat.

Variace drobenky na koláč

Základní recept na drobenku je chuťově dokonalý a patří k pokladům české kuchyně. Pokud však chcete svůj koláč chuťově ozvláštnit, vyzkoušet můžete také čokoládovou drobenku, ořechovou drobenku nebo kokosovou drobenku. Jak na ně?

Čokoládová drobenka

Dali byste si na koláč čokoládovou drobenku? K základnímu receptu na drobenku stačí přidat (dle výsledného množství drobenky) pouze několik kávových lžiček kvalitního kakaa.

Zdroj: Shutterstock Ořechová drobenka

Při přípravě koláče si zamilujete také ořechovou drobenku. Také její příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Jak na ni? Smíchejte dohromady 1 díl polohrubé mouky, 1 díl mletých vlašských ořechů, 1 díl změklého másla a 1 díl cukru. Tuto drobenku můžete jemně dochutit také mletou skořicí. 

Kokosová drobenka

V tomto receptu na drobenku nahraďte máslo kokosovým olejem. Na kokosovou drobenku tedy potřebujete 2 díly polohrubé mouky, 1 díl kokosového oleje a 1 díl krystalového cukru. Jste-li pro alternativu, cukr krystal nahraďte kokosovým nebo třtinovým cukrem.

Zdroj: Toprecepty.cz

Autor:
Publikováno: 16. 7. 2021 09:45 Nahlásit obsah