Nejlepší palačinky se netrhají a jsou dokonale tenké. Přinášíme tipy a triky, jak je udělat
Připravit dokonalé palačinky je kumšt. Určitě se vám při smažení palačinek stalo, že byly silné, nasáklé olejem a trhaly se. Abyste si udělali ty nejlepší palačinky na světě, zkuste dodržet několik základních pravidel. Máme pro vás několik triků profesionálů, díky nimž dosáhnete velmi tenkých palačinek, které se nebudou trhat.
Dokonalé palačinky uděláte ze čtyř ingrediencí
Nasladko i naslano. Na palačinky nedá dopustit nikdo z nás. Někdo je má rád s marmeládou, medem a ořechy, banánem, šlehačkou a čokoládou nebo s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Palačinky báječně chutnají i se špenátem a šunkou nebo zapečené s masovou směsí a sýrem.
Abyste si mohli na těchto dobrotách pochutnat, jako základ potřebujete dokonalé tenké a vláčné palačinky, které báječně chutnají. Palačinky se dělají ze čtyř základních ingrediencí, jejich příprava by teoreticky neměla být příliš složitá. Opak je ale pravdou. Co tedy dělat, abyste si připravili ty nejlepší palačinky na světě?
Držte se klasického receptu na palačinky
Základní recept na palačinky zahrnuje celkem čtyři ingredience, a to mléko, hladkou mouku, vejce a sůl. V jakém poměru byste měli tyto suroviny smíchat? Na 8 až 10 kusů palačinek (tedy na 4 porce) potřebujete:
- 200 gramů hladké mouky
- 400 mililitrů mléka
- 2 kusy vejce
- špetku soli
Těsto nikdy nedělejte od oka. Použijte vždy správný poměr surovin. Pokud by bylo těsto na palačinky příliš husté nebo příliš řídké, mohlo by se vám trhat. Všechny ingredience uvedené výše tedy vložte do mísy a smíchejte dohladka ponorným mixérem. Základní těsto na palačinky máte hotové.
Na kvalitě přísad záleží
Aby byly palačinky dokonalé, dejte si záležet na kvalitě ingrediencí, které při jejich přípravě použijete. Sáhněte ideálně po domácích a co nejčerstvějších vejcích. Na místo polotučného mléka použijte mléko tučné. Chuť palačinek bude lepší a výsledné těsto vláčnější.
Aby se palačinky netrhaly, vždy do něj dávejte pouze hladkou pšeničnou mouku. Nikoliv mouku hrubou, polohrubou či z jiného druhu obilovin. Kvalitní hladká pšeničná mouka, kterou použijete, navíc zaručí, že palačinky budou co nejtenčí.
Další tipy na přípravu nejlepších palačinek
- Těsto na palačinky nikdy nešlehejte. K jeho dokonalému promíchání použijte ponorný mixér. Díky němu nebude nadýchané a zároveň bude dokonale hladké, protože v něm nezůstanou žádné hrudky mouky.
- Palačinky smažte z obou stran na rozpálené pánvi na pouhé kapce oleje. Palačinky nesmí při smažení nikdy plavat v oleji jako řízky. Olej můžete před smažením první palačinky rozetřít po pánvi také papírovou utěrkou nebo mašlovačkou. Při smažení palačinek vám přijde vhod rovněž olej ve spreji.
- Než vychytáte tu správnou teplotu pánve, první palačinka bude obvykle nedokonalá a často skončí v koši. Ale to je normální.
- Jestli děláte palačinky často, popřemýšlejte nad tím, zda si nekoupíte kvalitní palačinkovou pánve. Tato pánev má nepřilnavý povrch, a navíc nízké okraje, které vám usnadní obracení palačinek.