Rakytníková marmeláda ze 3 ingrediencí: Tuto dobrotu využijete i na přípravu zdravého čaje

Přemýšlíte, jak zpracovat rakytník? Udělejte si báječnou rakytníkovou marmeládu, která je velmi jednoduchá na přípravu. Máme pro vás recept z pouhých 3 ingrediencí, ze kterého si můžete následně připravit také zdravý rakytníkový čaj nebo limonádu.
Základní ingredience na rakytníkovou marmeládu (5 skleniček)
- 1 kilogram plodů rakytníku
- 1 kilogram cukru krystalu
- 1 přípravek na výrobu marmelád Pektogel
Příprava rakytníkové marmelády krok za krokem
1. Plody rakytníku řešetlákového oberte z větviček, omyjte a vložte do většího hrnce.
2. Rakytník přiveďte k varu, následně k němu přidejte Pektogel s 5 lžícemi cukru. Tuto směs vařte dalších 5 minut.
4. Po uplynutí 10 minut rakytníkovou marmeládu ještě za horka plňte do čistých zavařovacích sklenic, které následně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. V této pozici skleničky nechte až do vychladnutí marmelády.
Variace rakytníkové marmelády: S jablky, hruškami nebo skořicí
Základní recept na rakytníkovou marmeládu můžete obměňovat dle své chuti. Rakytník zkuste zkombinovat například s jablky nebo hruškami. Domácí rakytníková marmeláda chutná báječně také ovoněná skořicí, hřebíčkem či kardamomem. Pokud máte rádi netypické chutě, při výrobě rakytníkové marmelády použijte rovněž šťávu z čerstvého pomeranče.
Jak využít rakytníkovou marmeládu?

Rakytníková marmeláda má spoustu využití. Jelikož je významnou zásobárnou vitamínu C, můžete si ji každý den dávat zdravotně jen tak na lžičku. Rakytníková marmeláda rovněž chutná na vánočce nebo loupáčku s máslem.