Studená polévka z červené řepy v létě zaručeně osvěží. Připravte si polský chlodnik

Co vařit v létě, když rtuť na teploměru sahá až k tropickým hodnotám? Zaručeně vás osvěží studená polévka z červené řepy, která je navíc zdravá a chutná. K letnímu obědu i k letní večeři si budete pochvalovat polský chlodnik. Přinášíme návod, jak si tuto studenou polévku z červené řepy rychle a jednoduše udělat.
Co je chlodnik?
Chlodnik je osvěžující studená polévka z červené řepy, která patří k polským národním pokrmům. Tato polévka, která představuje vynikající osvěžení v letních vedrech, je oblíbená také v Litvě a Lotyšsku.
Polský chlodnik se připravuje z čerstvé červené řepy, patří do něj také salátová okurka, zakysaná smetana, kefír a kopr. Někdo do této studené polévky z červené řepy přidává také citronovou šťávu nebo ocet. V každém případě je polský chlodnik během letních tropů osvěžujícím a lehkým pokrmem, který zároveň potěší vaše chuťové buňky.
Studená polévka z červené řepy alias polský chlodnik - recept

Potřebujete:
- 500 gramů čerstvé červené řepy (nejlépe mladé i s listy)
- 1 salátovou okurku
- 1 litr kefíru
- 200 gramů zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 1 čajovou lžičku citronové šťávy
- 1 čajovou lžičku cukru
- 1 čajovou lžičku soli
Postup:
1. Bulvu červené řepy oloupejte a nastrouhejte nahrubo do kastrůlku. Mladé listy červené řepy nakrájejte nadrobno. Červenou řepu zalijte vodou a vařte na středním až nízkém plamenu po dobu 45 minut. Po uplynutí této doby kastrůlek odstavte a vodu s červenou řepou nechte vychladnout.
2. Do vychladlé směsi červené řepy a vody přidejte oloupanou a nastrouhanou salátovou okurku, dále kefír, zakysanou smetanu, kopr, citronovou šťávu, cukr a sůl. Vše promíchejte a dejte chladit do lednice.
Tipy, jak podávat studenou polévku z červené řepy

Polský chlodnik podávejte vychlazený a zdobený čerstvým koprem. Chutnat vám bude i tehdy, když jej doplníte o slepičí nebo křepelčí vejce vařené natvrdo.