Kačenka česká patří k nejchutnějším jarním houbám. Už roste

Kačenka česká patří k nejchutnějším jarním houbám. Už roste Zdroj: Shutterstock

Těšíte se, až vyrazíte do lesa na houby? Rozhodně nemusíte čekat až do léta. Když budete mít štěstí, narazíte na kačenku českou, která se řadí k prvním jarním houbám. Kačenku se rozhodně vyplatí nasbírat, protože v kuchyni patří ke skutečným delikatesám.

Kdy a kde roste kačenka česká

Kačenka česká se řadí mezi první jarní houby. Výjimečně na ni narazíte již koncem února. Vrchol růstu této chutné houby nastává v měsících březnu a dubnu. Na svých osvědčených místech ji můžete nacházet až do května.

Chtěli byste se vypravit na kačenky české, ale nevíte, kde je hledat? Najděte si místa se zásaditým podkladem (opuka, vápenec), která tyto jarní houby milují. Kačenky české hledejte dále v teplejších a světlejších listnatých lesích, hájích a sadech. Narazit na ně můžete pod planými třešněmi, hlohem, topolem, osikou, trnkami, olší nebo jasanem.

Zdroj: Shutterstock Tipy, jak poznat kačenku českou

Kačenka česká roste nejčastěji ve skupinách, často na ni narazíte v místech spadaného listí. Klobouk kačenky dosahující velikosti 1 až 5 centimetrů má zvoncovitý nebo kuželovitý tvar hnědé, žluté až olivové barvy, který má tupou špičku a povrch zvrásněný žebry. Klobouk je uvnitř dutý a směrem dolů otevřený.

Noha kačenky české má válcovitý tvar, bílou až okrovou barvu a je poměrně dlouhá - dosahuje délky až 15 centimetrů. Dužina je v celé houbě tenká pouhých několik milimetrů a má příjemnou vůni a chuť. 

Rozdíl mezi kačenkou a smržem: Na co se zaměřit?

Kačenky české můžete při sběru snadno zaměnit s dalšími jedlými jarními houbami, ke kterým patří smrž kuželovitý a smrž obecný. Jaký je zásadní rozdíl mezi kačenkou a smržem? Plodnice smrže je kompaktní a klobouček u ní plynule přechází v nohu. Naopak klobouček u kačenky je jako by lehce přilepený, a tak jej můžete snadno ukroutit. 

Zdroj: Shutterstock

Recepty z kačenky české

Kačenka česká je označována za královnu jarní kuchyně. A to právem. Můžete z ní totiž připravit celou variaci chutných pokrmů. Tato chutná jedlá houba se hodí ke všem kuchyňským úpravám. Můžete ji orestovat na cibulce, přidat do polévek, omáček a masových směsí nebo si ji nasušit. Z kačenek vám bude chutnat topinková směs, použít je můžete i v číně.

Zdroj. Cs.wikipedia.org, sever.rozhlas.cz, iDnes.cz
Autor:
Publikováno: 31. 3. 2023 15:47 Nahlásit obsah