Bezová limonáda z květů je krásně šumivá. Vyzkoušejte chutný recept, který osvěží

Bezová limonáda z květů je krásně šumivá. Vyzkoušejte chutný recept, který osvěží Zdroj: Shutterstock

Šumivá bezová limonáda patří již po generace k nejoblíbenějším nápojům začátku letní sezony. Domácí limonádu z květů černého bezu dělaly už naše prababičky. Ostatně, tomuto nápoji říkaly šum. Jak se dělá bezová limonáda šumivá? Přinášíme osvědčený recept.

Jak se dělá bezinková limonáda

Receptů na šumivou bezovou limonádu existuje celá řada. Základní bezinková limonáda se dělá z květů černého bezu, cukru, převařené vody a citronu. Někdo přidává také kvasnice nebo ocet. Vyzkoušejte ale základní verzi této dobroty a nebudete litovat.

Základní ingredience na šumivou bezovou limonádu

  • 10 středních květů černého bezu
  • 4 litry převařené a vychladnuté vody
  • 500 gramů cukru krystalu
  • 1 citron nakrájený na kolečka (bez pecek)
  • vymačkaná šťáva ze 2 citronů

Zdroj: Shutterstock Příprava bezové limonády z květů

1. Připravte si velkou a čistou zavařovací sklenici, nalijte do ní převařenou a vychladnutou vodu a nasypte cukr krystal. Vše dobře promíchejte.

2. Do roztoku vody a cukru přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů, a ještě jeden citron nakrájený na kolečka. Z citronů předem odstraňte pecky - bezová limonáda by jinak byla hořká.

3. Do základu na šumivou bezovou limonádu vmíchejte květy černého bezu, které jste před tím dobře oklepali od hmyzu.

4. Hrdlo zavařovací sklenice přetáhněte potravinářskou fólií a zagumičkujte. Do potravinářské fólie udělejte špejlí cca tři dírky. Sklenici nechte takto stát pět dnů na kuchyňské lince. Vždy ráno a večer nezapomeňte tento základ na bezovou limonádu dobře promíchat dřevěnou vařečkou.

5. Po pěti dnech kvašení je bezová limonáda hotová - poznáte to tak, že bublinkuje. Přeceďte ji přes plátno a přelijte do čistých PET lahví, které skladujte v lednici.

Zdroj: Shutterstock Jak uchovat bezovou limonádu, aby byla dokonalá

Šumivou bezovou limonádu uchovávejte v uzavřených PET lahvích v lednici, kde je chladno a temno. Jelikož v této perlivé limonádě z bezových květů neustále probíhá kvašení, a má tím pádem podobné vlastnosti jako burčák, mějte u PET lahve povolené víčko, aby nedošlo k jejímu přetlakování.

Tipy, jak podávat šumivou bezovou limonádu

Bezová limonáda, které se často přezdívá bezinkové šampaňské, je nejlepší za studena a zvlášť během horkých letních dnů představuje dokonalé osvěžení. Její chuť, vůni a perlivé vlastnosti si nejvíce vychutnáte ve vysokých sklenicích. Nalít si ji můžete rovněž do sklenic na bílé víno nebo sekt a tyto sklenice dozdobit třeba plátkem jahody či snítkou čerstvé máty.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Makova-panenka.cz, Toprecepty.cz
Autor:
Publikováno: 7. 6. 2023 11:01 Nahlásit obsah