I cukety mohou být jedovaté. Vyhýbejte se hořkým plodům, obsahují jed kukurbitacin
Cuketa je oblíbenou zeleninou, kterou si v létě dopřáváme po kilech. Ačkoliv vypadá nevinně, její plody mohou být jedovaté a ohrozit nás na životě. Tuto skutečnost vám dosvědčí Britka Danielle Baxterová, která se letos v červenci otrávila cuketou z vlastní zahrádky a musela být ošetřena na pohotovosti.
Britka se cuketou přiotrávila, Němec dokonce zemřel
Danielle Baxterová z britského Essexu se rozhodla, že si pochutná na cuketě z vlastní zahrádky. Několik hodin poté, co si ji zprudka orestovala a snědla, se jí však udělalo špatně od žaludku. Následně se dostavila zvýšená teplota, průjem a zvracení.
Nešlo však o nic zanedbatelného, Danielle si na internetu sama dohledala, že jde o otravu. Kvůli svému stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu si musela zavolat záchrannou službu, která ji odvezla na pohotovost, kde ji lékaři dostali z nejhoršího ven.
Takové štěstí jako Danielle Baxterová však v roce 2015 neměl 79letý německý senior z Bádenska-Württemberska, který snědl příliš hořkou cuketu ze své zahrádky. Jak informovala agentura BPA, na následky otravy bohužel zemřel.
Hořké cukety obsahují jed kukurbitacin
Otravy z cuket bývají poměrně časté, o této skutečnosti se ovšem příliš nemluví. Konzumace nevhodné cukety vám může způsobit především žaludeční nevolnost, průjem či zvracení, k úmrtí však dojde pouze ve výjimečném případě. Proč jsou některé cukety pro naše zdraví tak nebezpečné?
Toxin kukurbitacin je přirozenou součástí tykvovité zeleniny
Jed kukurbitacin však neobsahují pouze hořké cukety, běžně se nachází i v další tykvovité zelenině. Proto byste neměli konzumovat ani hořké okurky, dýně, tykve, ale i melouny. Pokud se vám tedy tato zelenina zdá nahořklá, rozhodně ji nejezte a raději ji ihned vyhoďte. Jestliže jste ji přesto zkonzumovali a cítíte mírné příznaky otravy, vyhledejte lékaře nebo se obraťte na nonstop poradnu Toxikologického informačního střediska.
Toxin kukurbitacin je přirozenou součástí tykvovité zeleniny. Jeho hladina bývá v rostlinách obvykle nízká. Vlivem sucha, horka, zásahem škůdců nebo nesprávným křížením odrůd se však jeho podíl v takových cuketách může výrazně zvýšit. Riziko otravy cuketou je proto pravděpodobnější u plodů, které si lidé pěstují na vlastní zahrádce.