Migrénu způsobují i některé potraviny: Vyhněte se čokoládě a zralým banánům

Migrénu způsobují i některé potraviny: Vyhněte se čokoládě a zralým banánům Zdroj: Shutterstock.com

S migrénou se ve svém životě setkala každá pátá žena. Nejde však o obyčejnou bolest hlavy. Při migréně máte pocit, že se vám rozskočí hlava a nejste schopna pracovat, natož myslet či kompletně fungovat. Věděla jste ale, že spouštěčem migrény mohou být i některé potraviny?

Komplikuje vám život nepříjemná migréna a vy už nevíte, kudy kam? Abyste se mohla tomuto nepříjemnému stavu začít vyhýbat, musíte v prvé řadě najít jejího hlavního spouštěče. Aby vás migréna neochromila a nezačala vás nahlodávat i po psychické stránce, začněte se vyhýbat následujícím potravinám, které mohou být ve vašem případě velmi rizikové.

Zrající sýry: Za migrénu může aminokyselina tyramin

Na kombinaci zrajícího sýru a červeného vína není rozhodně nic špatného, pro mnohé z nás jsou součástí té pravé večerní pohody. Jestli ale trpíte na migrény, vyhněte se nejen alkoholu, ale také zrajícím sýrům. Hermelín, brie, čedar, ale i sýr švýcarského typu obsahují aminokyselinu tyramin, která vyvolává nepříjemné bolesti hlavy.

Lidé trpící na migrény jsou na tyramin velmi citliví, a právě proto může tato aminokyselina v jejich případě vyvolat další záchvat. Měla byste vědět, že vyšší množství tyraminu najdete také ve zrajících salámech, tofu i kysaném zelí.

Přezrálé banány a avokádo: Vyhněte se jim obloukem

Milujete banány a nedáte dopustit ani na avokádo? Pokud ovšem zároveň trpíte na migrény či bolesti hlavy, těmto přezrálým plodům se obloukem vyhněte. Obsahují taktéž aminokyselinu tyramin, která patří mezi spouštěče velmi nepříjemných stavů.

Zdroj: Shutterstock.com

Čokoláda: Chutná, ale způsobuje i záchvaty migrény

Mnozí z nás sáhnou po čokoládě, když si chtějí zklidnit mysl. Máte-li sklon k migrénám, čokoláda však u vás bude mít zcela opačný efekt. Důvodem je vysoký obsah flavonoidů a fenyletylaminu, které u vás mohou do 24 hodin způsobit záchvat migrény.

Glutamát sodný: Stop polotovarům a čínským jídlům

Vyhýbejte se rovněž polotovarům, kořenicím přípravkům či čínským a vietnamským pokrmům, které ve vysoké míře obsahují glutamát sodný. Tato umělá přísada sloužící k vylepšení chuti je totiž jedním z nejčastějších spouštěčů migrén a bolestí hlavy.

Konzervovaná masová jídla a uzeniny: Stejný problém jako smažené a tučné pokrmy

Dáte si čas od času maso z konzervy nebo si ráda pochutnáte na uzeninách? Jste-li náchylná na migrény, takto zpracované maso však kvůli vysokému obsahu dusičnanů a dusitanů není nic pro vás. Jeho konzumace vás může dostat do velmi nepříjemných stavů. Vyhnout byste se měla také velmi tučným a smaženým jídlům, která mají stejně jako konzervované maso či uzeniny tzv. vazodilatační účinky. Roztahují totiž cévy, což vede ke vzniku migrén a bolestem hlavy.

Zdroj: Shutterstock.com

Dejte si pozor také na některé nápoje

Nejen potraviny, záchvat migrény u vás mohou vyvolat také některé nápoje. Abyste se opět nedostala do nepříjemných stavů, dejte raději přednost čisté neperlivé vodě a bylinkovým čajům, které mají pokojovou teplotu. Vyhněte se naopak:

  • kávě a kofeinovým nápojům
  • slazeným nápojům
  • nápojům s umělým sladidlem aspartam
  • alkoholu
  • chlazeným nápojům nebo nápojům s ledem

Další faktory způsobující migrénu

Kromě konkrétních potravin a nápojů patří mezi spouštěče migrény i další faktory. Zkuste sama na sobě vysledovat, které z nich vám nedělají dobře, a preventivně se jim začněte vyhýbat. Na co konkrétně byste si tedy měla dát pozor?

1. Na léky, které užíváte krátkodobě i dlouhodobě. Velmi riziková je pro vás například hormonální antikoncepce.

2. Na nadměrný hluk nebo příliš ostré světlo.

3. Na nedostatečný pitný režim.

4. Na nepravidelný spánek trvající pouze několik hodin.

5. Na kouření cigaret.

6. Na nadměrný stres a přeceňování svých sil.

Autor:
Publikováno: 8. 11. 2019 11:26 Nahlásit obsah