Skoncujte s cukrem: Proč nám škodí a jak ho nahradit?
Dle statistik se u nás sní 40 kilogramů cukru na hlavu, což rozhodně není málo. Následkem nadměrné konzumace cukrů si navíc zaděláváme na pěknou řádku zdravotních problémů. Proč bychom měli bílý cukr z jídelníčku vyřadit a čím ho můžeme nahradit?
Klasický bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy. Během jeho zpracovávání dochází k tzv. rafinaci, jejímž hlavním účelem je, aby se cukr pořádně vybělil (a byl takzvaně „jako z cukru“). Během tohoto procesu je však původní přírodní cukr zbaven mnoha vitamínů a minerálů.
V tu chvíli se tak cukr stane ve své podstatě nehodnotnou potravinou. Obsahuje sice dost energie, ale jinak našemu tělu nic nepřinese.
Co způsobuje nadměrná konzumace cukru:
- zvyšuje se hladina cukru v krvi, čímž si zaděláváme na cukrovku
- nadváhu a obezitu
- vysoký krevní tlak
- vyšší hodnoty adrenalinu (ty způsobují podráždění a u dětí i hyperaktivitu)
Čím ale sladit?
Pokud se chceme vyhnout umělým sladidlům a zaměříme se pouze na ty přírodní, určitě bude z čeho vybírat. Na úvod je však třeba zmínit, že přírodní sladidlo se automatický nerovná dietní sladidlo a i k jejich konzumaci je třeba přistupovat s mírou. Je to však dobrý krok při cestě za zdravým životním stylem. Veškerá následující sladidla obsahují cukr, avšak mimo něj jsou schopné tělu dodat vitamíny, minerály, antioxidanty a další tělu prospěšné látky.
- nerafinovaný třtinový cukr
- med
- kokosový cukr
- javorový sirup
- sirup z agáve, ječného sladu či rýžový sirup
- ovoce (datle, banány, jahody, borůvky...)
Pokud se rozhodnete přestat konzumovat bílý cukr, určitě začněte pečlivěji číst etikety na potravinách. Cukr totiž najdete téměř všude - v nápojích, sladkostech, pečivu, alkoholu, cereáliích a v mnohých dalších potravinách. Pokuste se co nejvíce využívat "surové" zdroje, vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám a při přípravě jídel využít co nejvíce přirozené chutě zdravých potravin.