Jak se dělají kuřecí nugety? Jejich přesné přísady a postup přípravy výrobci drží v tajnosti

Kuřecí nugety patří k oblíbeným pokrmům současnosti, tento smažený pokrm si oblíbily zejména děti. Kuřecí nugety si můžete dopřát v některých řetězcích rychlého občerstvení, koupit si je můžete také v supermarketu ve formě zmraženého polotovaru a následně si je připravit doma. Jak se vůbec kuřecí nugety dělají? Málokdo to ví přesně.
Kuřecí nugety vytvořil univerzitní profesor
Kuřecí nugety vynalezl v laboratoři v 50. letech 20. století profesor Robert C. Baker, který se zabýval potravinářskou vědou na americké Cornellově Univerzitě. Kousek mletého drůbežího masa obalený v těstíčku a poté zprudka osmažený v oleji Baker nazval “Chicken Crispie”.
Bakerovy kuřecí nugety zahrnovaly konkrétně mleté kuřecí maso bez kůže, které bylo smícháno s octem, solí, strouhankou a sušeným mlékem, aby drželo pohromadě. Základ na kuřecí nugety se následně obaloval směsí na bázi vajec a strouhanky. Díky tomu tak bylo možné kuřecí nugety smažit jak začerstva, tak v zamraženém stavu.
Svůj nepatentovaný recept na kuřecí nugety profesor Baker rozeslal americkým společnostem. Smažená náhražka kuřecího masa slavila okamžitý úspěch a rázem se stala pevnou součástí menu amerických řetězců rychlého občerstvení.
Jak se vyrábějí kuřecí nugety v současnosti

Jak uvádí portál Sentient Media, kuřecí nugety se zpravidla vyrábějí z brojlerových kuřat chovaných v rychlovýkrmnách. Tato kuřata jsou vyšlechtěna tak, aby co nejrychleji rostla a přibírala na váze. Porážejí se přitom v pouhých pěti až sedmi týdnech.
Syrové kuřecí maso se mele, pod vysokým tlakem protlačuje síty a spolu s kostmi, kůží a dalšími částmi kuřecího těla se rozmělňuje na pastu. Tato pasta se posléze míchá s dalšími přísadami včetně škrobu a fosforečnanu sodného a poté se tvaruje do nuget. Kuřecí nugety se obalují v těstě, částečně smaží a poté se zamrazují, balí a uskladňují pro přepravu.
Přesné složení kuřecích nuget je zahaleno výrobním tajemstvím

Zajímá vás, co kuřecí nugety obsahují? Jejich přesné přísady a postup přípravy se liší výrobce od výrobce, neboť se na ně vztahuje výrobní tajemství. Odpovědí na otázku ohledně přesného složení kuřecích nuget však může být analýza provedená výzkumníky z University of Mississippi Medical Center, kteří si posvítili na kuřecí nugety dvou amerických řetězců rychlého občerstvení.
Kuřecí nugetky si však můžete připravit i doma – bez chemie a za zlomek ceny. Stačí si před nákupem ingrediencí prolistovat leták Kaufland a řídit se aktuálními slevami. Akce na kuřecí maso najdete téměř v každém letáku, takže si kuřecí nugetky můžete dopřávat, co jen hrdlo ráčí.
Zdroj: En.wikipedia.org, Amjmed.com, Sentientmedia.org